Csalás gyanúja miatt lépett vissza a könyvvizsgáló a lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplőjénél, a cég minden állítást visszautasít

2021. április 23. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank április 16-án felfüggesztette a lélegeztetőgép-bizniszben is felbukkant tőzsdei informatikai cég, az OTT-One Nyrt. részvényeivel való tőzsdei kereskedést, miután a társaság könyvvizsgálója felmondott április 15-én, ám ennek okáról nem számolt be alaposan a társaság, valamint a beszerzett információk vizsgálata után feljelentést is tettek a részvénytársaság „tevékenységével összefüggésben” a Fővárosi Főügyészségen – írja a 24.hu.

Az OTT-One Nyrt. a jegybank április közepén kelt határozata után három nappal közzétette a korábban hiányolt indoklást a Budapesti Értéktőzsde oldalán. Ebből kiderül, mire hivatkozva mondott fel a könyvvizsgáló, a feladatot 2016 óta ellátó Report&Audit Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft., pontosabban Gyapjas István, és mi a vállalat álláspontja, de előtte még egy rövid kitérő arról, mit is lehet tudni az OTT-One Nyrt.-ről.

Lélegeztetőgép-beszerzések, uniós támogatások, Csengtun

Lehet tudni például azt, hogy a vállalat a kormány lélegeztetőgép-beszerzései miatt ismert, az első hullám alatt többek között rajtuk keresztül szereztek be lélegeztetőgépeket Kínából. Egyebek mellett 800 lélegeztetőgépről írtak alá megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM), valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, összesen több mint 12 milliárd forint értékben, és hárommillió maszk szállításáról is volt szó.

A vállalat forgalmát ez annyira megdobta, hogy míg 2019-ben 2,8 milliárd forint árbevétellel rendelkeztek, addig 2020 harmadik negyedévében már 11 milliárd feletti volt ez az összeg. A cég állománya közben 2020 szeptemberétől mostanáig 3 fővel csökkent, így már csak kilencen vannak – írja a 24.hu, a G7 meg azt, hogy a létszám annak ellenére csökkent, hogy annak növelésére foglalkoztatásbővítés címén még 70 százalékos uniós támogatást is kaptak 2020 őszén. Emellett három másik projektre is kaptak 35–55 százalék közötti uniós támogatást.

A G7 hosszú cikkben foglalkozott az OTT-One Nyrt.-vel, amely korábban az Egyesült Arab Emírségekben, Kolumbiában, sőt Kongóban és Csengtunban is jelentett be projekteket vagy együttműködéseket olyan témában, mint a mesterséges intelligencia vagy épp online oktatás, a közös ezekben pedig az volt a lap szerint, hogy nem látszott, hogy bármilyen érdemi tapasztalattal bírna a 2019-ben még 16 fővel bíró cég ezeken a területeken.

Érdekesség, hogy a cégben nincs meghatározó részvényes, azaz nincs olyan befektető, aki 5 százaléknál többet birtokol a részvényekből, 100 százalék a közkézhányad.

Az MNB-vel is volt már dolga a vállalatnak: ősszel már kiszabtak ötmillió forint bírságot az OTT-One Nyrt.-re az ún. bennfentesek jegyzékének összeállítására vonatkozó előírások megsértése miatt, erről bővebben itt írtunk, de 2016-ban is felfüggesztették már a részvényeikkel való tőzsdei kereskedést, szintén egy könyvvizsgálós eset miatt, bár akkor, írja az MNB, nem az OTT-One Nyrt. volt az ügy felelőse. Csakhogy megsértették a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat, ezért jött a felfüggesztés.

Az MNB honlapján elérhető információkból az derül ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztálya minőség-ellenőrzési eljárást folytatott le a korábbi könyvvizsgálókkal szemben, ami miatt a 2014. évi beszámolót vissza kellett vonni, és újra el kellett azt végezni.

Csalás fennállhat

És akkor vissza a könyvvizsgálóhoz, akiről a Magyar Nemzeti Bank azt írta, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2021. április 15-én arról tájékoztatta a kibocsátót és az MNB-t, hogy a könyvvizsgálói megbízástól visszalép, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. Az MNB-t az OTT-One Nyrt. nem tájékoztatta részletesen a felmondás okáról, ezért hiánypótlásra szólították fel, ezt meg is tették április 19-én. A társaság a BÉT-en közzétett jelentésben idézte a felmondás magyarázatát a könyvvizsgálótól:

„mivel a bizonylatok ellentmondóak és a vezetés, illetve partner ellenjegyzése mindkét típusú bizonylatokon szerepel, valamint a nem a beszámoló alátámasztására szánt bizonylat tartalmi közlése már befektetők részére és a hatóság részére is megtörtént, ezért könyvvizsgálóként úgy ítéljük meg, hogy a gyanított csalás fennállhat, illetve az adott partnerrel egyéb gazdasági ügyletek is előfordultak és folyamatban van, így valószínűsíthető, hogy a csalás esete nem elszigetelt jelenség lehet”.

A könyvvizsgáló definiálja a csalás fogalmát is. Ezen a „a vezetésen, az irányítással megbízott személyeken, a munkavállalókon vagy harmadik feleken belüli egy vagy több személy által szándékosan elkövetett” cselekedetet érti, „amely együtt jár a méltánytalan vagy illegális előny szerzése céljából alkalmazott megtévesztéssel”.

Itt kitért arra, hogy a gyanított csalás miatti hibás állításokból fakadóan olyan „különleges körülményeket észleltek”, amik kérdésessé tették, hogy folytatni tudnák a könyvvizsgálat végrehajtását. A fentiek miatt arra jutottak, hogy a gyanított csalás hatásai lényegesek és átfogóak lehetnek, „és így a vélemény minősítése nem lenne elegendő a helyzet súlyosságának kommunikálásához”.

A 24.hu megkereste az érintett könyvvizsgálót, Gyapjas Istvánt, ám ő a titoktartási nyilatkozatra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

Nem mondasz fel, én rúglak ki

A vállalat a saját álláspontját is közölte a jelentésben, aminek megfelelően határozottan visszautasítanak minden kijelentést a könyvvizsgálótól. Azt állítják, az általa jelzett felvetésekre és észrevételekre hamar reagáltak és teljes körű magyarázatot adtak, az igényelt dokumentumokat a rendelkezésére bocsátották.

„A Társaság álláspontja szerint a könyvvizsgálói felmondás indokolása körében hivatkozott körülmények nem voltak tényszerűek, ezért a könyvvizsgáló könyvvizsgálói megbízástól való visszalépése és a könyvvizsgálói megbízási szerződés felmondása valótlan indokokon alapult. A fentiek értelmében a Társaság határozott álláspontja az, hogy a könyvvizsgáló 2021. április 15. napján tett jognyilatkozata, amellyel a megbízatásától visszalépett, szerződés- és jogellenes volt.”

És mivel az OTT-One Nyrt. szerint a felmondás jogellenes volt, ezért ők felszólították a feladatainak elvégzésére, majd miután azt nem végezte el, és április 17-én kelt levelében fenntartotta a megbízási szerződéstől való visszalépését (egy nappal korábban határozott az MNB a részvényekkel való kereskedés felfüggesztésről), ezért ők felmondtak neki április 19-én.

Így tehát szerintük a könyvvizsgáló súlyosan szerződést szegett, ami miatt ők felmondtak neki. Ezt nem hagyják annyiban, írták a közzétett dokumentumban:

Mivel szerintük a könyvvizsgáló a feladatát „a Társaság törvényes működésének biztosítása szempontjából nézve rendkívül hátrányos módon, alkalmatlan időpontban és jogellenesen tagadta meg, a könyvvizsgáló a könyvvizsgálói tevékenységgel szemben támasztott etikai követelményeket is sértett, ezért a Társaság a könyvvizsgálóval szemben a mai napon bejelentést tett a Pénzügyminisztérium Számviteli és Közfelügyeleti Főosztályának Felügyeleti Osztályánál”.

Emellett további jogi lépéseket is tesznek majd a visszalépésével összefüggésben felmerülő károk megtérítésére. Azt ís írták a dokumentumban, hogy a következő éves rendes közgyűlés (2021. április 30.) napirendjén szerepel a könyvvizsgáló választása, így törekednek arra, hogy ez aznap meg is történhessen.

A könyvvizsgáló megválasztása kiemelten fontos, a részvényekkel való tőzsdei kereskedés felfüggesztése addig tart a Magyar Nemzeti Bank részéről, amíg a részvénytársaság közzé nem teszi a független könyvvizsgáló jelentésével alátámasztott éves jelentését a 2020-as tevékenységéről.

A 24.hu megkereste a vállalatot, ám a cikk megjelenéséig nem kaptak választ kérdéseikre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!