Pfizer-, Janssen- és Moderna-vakcinák érkeznek a héten Magyarországra

2021. június 1. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június első napján is tartott az operatív törzs tájékoztatót, amelyen egyrészt elsorolták a friss adatokat – ezekről itt írtunk részletesebben –, másrészt Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, egyelőre még nem született döntés a 12–15 éves korosztály oltásáról, de vizsgálják, és az operatív törzs hoz majd döntést.

Müller újra arra kért mindenkit, aki még nem regisztrált az oltásra, az tegye meg, ahogy arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos, hogy a második védőoltást mindenki felvegye. Elmondta újra azt is, hogy a jelenleg ismert adatok alapján az általunk használt védőoltások a mutánsok ellen is védelmet nyújtanak, lehet, hogy kicsit csökkent mértékben, de a súlyos megbetegedéstől megmentenek minket.

Elmondta még, hogy a magyar lakosság 53%-a megkapta a védőoltást (az uniós átlag 37%), illetve hogy a regisztráltak 91%-a kapta meg a védőoltást, aki tehát regisztrál, az szinte már másnap beoltathatja magát.

Megtudtuk, hogy ma, kedden érkezik Magyarországra 439 920 adag Pfizer-, 60 ezer Janssen-, péntekre pedig várhatóan 64 800 adag Moderna-vakcina.

Müller elmondta, hogy jelenleg is zajlik a külhoni magyarok, illetve az itt élő külföldiek regisztrációja, az ő oltásukra valószínűleg június második felében fog sor kerülni. Mindenkit tájékoztatni fognak időben arról, mikor lehet időpontot foglalniuk az oltásra.

Az országos tisztifőorvos elmondta, továbbra is jellemzően a brit variáns fertőz Magyarországon, csak két indiai mutánsos esetet fedeztek fel. Az indiai mutáns kapcsán azt mondta, nem zajlik súlyosabban a kórkép a két ismert esetnél, mint a brit variánsnál. Egyikük már meggyógyult, a másikuk rehabilitációja zajlik. Náluk utazással nem lehetett összefüggésbe hozni a megfertőződést, a családban volt ugyan pozitív eset, de nem ezzel a variánssal fertőződtek meg az illetők. Az egészségügyi szakszemélyzet nem kapta el ezt a vírusvariánst.

Elhangzott még, hogy egy sor településen kedvező tendencia mutatkozik a szennyvízmintákban kimutatható örökítőanyagok mértékében, illetve hogy a fertőzöttek átlagéletkora 42 év, az új fertőzötteknél 22%-ban a 40–49 évesek vannak. Ami azt jelenti, hogy továbbra is az aktív munkaképes korú lakosság körében történik a legtöbb fertőződés, mondta Müller, és hozzátette, kérik őket, hogy saját maguk és családjuk érdekében regisztráljanak az oltásra.

A területi eloszlás egy kicsit változott az előző héthez képest: most Pest megyében azonosították a legtöbb fertőzöttet, majd Budapesten és az összes regisztrált fertőzött közel 11%-át Borsodban. A legkevesebb új eset Nógrád és Somogy megyében volt (2-2%)

Ahogy azt korábban megírtuk, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer–BioNTech-vakcina használatát a 12–15 évesek körében is. Marco Cavaleri, az EMA vakcinákat vizsgáló csoportvezetője azt mondta, hogy megkapták azokat az adatokat, amelyek alapján kijelenthető, hogy a fiatalabb tinédzsereknél is nagyon hatásos a Covid–19 ellen a Pfizer–BionNTech-vakcina. Cavaleri azt megjegyezte, hogy a vakcina alkalmazásában a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak kell meghozniuk a végső döntést.

Müller Cecília a magyarországi helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre még vizsgálják ezen generáció oltásának lehetőségét, a végső döntést pedig majd az operatív törzs fogja meghozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!