300 ezer AstraZenecát adunk kölcsön Szlovéniának, a szomszédok legkésőbb őszre ígérik, hogy visszaadják

2021. június 2. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kormányhatározat szerint Magyarország 300 000 adag AstraZeneca-vakcinát ad kölcsön a Szlovén Köztársaságnak, az ügylet felelőse az emberi erőforrások minisztere, a határidő „azonnal”.

Frissítés: Fél 2-kor az MTI-ben is megjelent a kölcsönadás híre, melyben azt írják, Szijjártó Péter szerint azért ad Magyarország kölcsön, hogy Szlovénia fel tudja gyorsítani az oltási kampányát. Kiemelte, azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.

Szijjártó hangsúlyozta, azért fontos, hogy a szomszédok is minél hamarabb oltsanak, mert akkor „annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között”. Szlovénia a közös sajtótájékoztatón megköszönte a vakcinákat és jelezte,

ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni.

A határozat a keddi, június 1-i dátumú Magyar Közlönyben jelent meg, azaz ugyanazon a napon, amikor a kormányzati koronavírus-honlapra felkerült, hogy már nem lehet AstraZenecával történő első oltásra időpontot foglalni, „mert a beérkező csökkentett szállítmányokat a második körös oltásokhoz fogják felhasználni”.

Ugyanebben a keddi hírben az is benne van egyébként, hogy az orosz vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon, ezért aki az orosz oltóanyagot szeretné kapni, foglaljon időpontot mielőbb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!