Romániában már oltják a 12 éveseket, és lassan Ausztriában megkezdik a kisgyerekek oltását

2021. június 2. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria kiterjeszti oltási tervét a 12 éven felüli gyerekekre, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után az osztrák Nemzeti Oltási Grémium (NIG) is szabad utat adott a Pfizer–BioNTech vakcinájának a 12-15 évesek körében – írja az MTI.

A vakcinából az elmúlt hetekben ebben a korosztályban 600 ezer adagot adtak be az Egyesült Államokban és Kanadában anélkül, hogy aggályok merültek volna fel biztonságosságát illetően.

Az osztrák hatóságok szerint a nagyjából 340 ezer, a korcsoportba tartozó gyerekből legalább 200 él majd a lehetőséggel. Ha július-augusztusban minél több gyerek beoltatja magát, szeptemberben zavartalanabbul indulhat a jelenléti oktatás az iskolákban. Ehhez azonban a szülők segítségére is szükség van.

A 14 éven aluli gyerekek estében szülői beleegyezés szükséges az oltáshoz, míg a 14 éven felüliek önállóan is dönthetnek erről, még akkor is, ha a szülő esetleg oltásellenes. Ezért a közeljövőben a NIG szakemberei is intenzív kampányba kezdenek, hogy a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően felvilágosítsák őket az oltás fontosságáról.

Ugyan a gyerekek ritkábban kerülnek súlyos tünetekkel kórházba, de az úgynevezett hosszú Covid, amely sok esetben és hosszú ideig alvászavarokkal, fáradékonysággal jár, náluk is megjelenhet. Emellett akár tünetmentesen is megfertőzhetik az idősebb korosztályokat.

„Ezért is fontos, hogy a 12-15 évesek oltása is széles körben megtörténjen, hiszen minél előbb érjük el a nyájimmunitást, annál előbb térhetünk vissza a normális élethez”

– mondta Wolfgang Münckstein egészségügyi miniszter.

Ausztriában a járvány kezdete óta 645 552 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 409, az intenzív kezelésre szorulók 141-en vannak. A fertőzés szövődményeibe az elmúlt napon 6-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 621-re emelkedett.

Romániában már ma elkezdték oltani a gyerekeket

Ausztria mellett Romániában is megkezdték a 12 évet betöltött kiskorúak Pfizerrel való oltását, miután a román egészségügyi hatóságok jóváhagyták az eddigi 16 éves korhatár további csökkentését.

A kiskorúak csak egy szülő vagy a törvényes gyám jelenlétében és beleegyezésével kaphatják meg a vakcinát. Az internetes előjegyzési portálon szerdától lehetővé vált az időpontfoglalás a 12 évet betöltött kiskorúak számára is, de a szülők előzetes regisztráció nélkül is elvihetik gyermeküket valamelyik oltóközpontba.

Bukarest 4. kerületének parkjában, az úgynevezett Gyermekvárosban szerdán megnyílt az ország első, kifejezetten gyermekeknek szánt oltóközpontja is.

A Bors-Ártánd átkelő után szerdán további határállomásokon nyílt ideiglenes oltópont a külföldről – adott esetben kifejezetten az oltás miatt – Romániába érkező utasok számára. Mind a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőn, mind a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren a Johnson & Johnson egyadagos oltóanyagát használják.

Az elhalálozások kéthetes mozgóátlaga az országban szerdán – tavaly október óta először – 50 alá csökkent. Jelenleg valamivel több mint kétezer fertőzött szorul kórházi kezelésre, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig szerdán 400 alá csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!