Nem azért volt sok magyarországi halottja a járványnak, mert túl könnyen vettek a statisztikába minden esetet

2021. június 2. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon a koronavírus-járvány lakosságarányosan a világon a legtöbb halálos áldozatot szedte jó ideig – most a második helyen áll, miután Peruban újraszámlálták az adatokat. A kormány azzal érvelt, hogy az adatokat nem érdemes összehasonlítani, mert nem azonos szempontok szerint járnak el az országok, amikor a koronavírussal fertőzött haláleseteket regisztrálják. Kétségtelen, hogy a szempontok eltérhetnek, de mindeddig a kormány nem tette világossá, hogy Magyarországon mi az erre vonatkozó protokoll.

Balesetben elhunyt covidos nem kerül bele

Szél Bernadett független képviselő azonban szerdán, többszöri kísérlet után, elérte, hogy Müller Cecília érdemben válaszoljon a kérdésre. Szél szerint az országos tisztifőorvos ezzel rá is cáfolt Gulyás Gergelyre és Orbán Viktorra is.

A miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis az április 8-i kormányinfón az alábbi kérdésre a következőt válaszolta:

„Beolvasott kérdés: Mire alapozva állítja Gulyás Gergely miniszter úr, hogy Magyarországon azért magasabbak a halálozási adatok, mert olyanokat is ideszámolnak, akiket máshol nem?

Gulyás: Hát tények alapján. Magyarországon a statisztikának volt része olyan elhunyt is, aki közlekedési balesetben halt meg, és ezt követően koronavírus-pozitívnak találták” – idézte fel a 444.hu.

Orbán Viktor pedig az év elején azt mondta – még a harmadik hullám riasztó csúcsai előtt:

„Valaki csak azokat veszi föl, akik közvetlenül a Covid miatt haltak meg, van, aki – mint például Magyarország – mindenkit bekönyvel, aki egyébként fertőzött volt, még ha nem is a Covidtól halt meg, ezért nehéz összevetéseket csinálni.”

A WHO javaslata szerint jár el Magyarország

Szél bejegyzéséből azonban kiderül, hogy a korábban a kormányfő nyilatkozatát elegendő magyarázatnak tartó tisztifőorvos által ismertetett definíció az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásait követi:

„1. A WHO egyrészt kimondja, hogy a Covidtól független halálozásokat (pl. közlekedési baleset) ne számítsák bele a statisztikába, de a Coviddal összefügésbe hozható halálozásokat igen. A legtöbb ország így is tesz, ahogy Magyarország is: beszámítja azokat az eseteket is, ahol a Covid hozzájárult az alapbetegség súlyosbodásához, a beteg halálához.

2. Másrészt a WHO javasolja a teszttel megerősített és valószínűsített esetek beszámítását is, ami alapján az országok két csoportba sorolhatók: a tesztalapú és a diagnózisalapú módszert alkalmazók közé. Magyarország itt sem lóg ki a sorból, pozitívteszt-alapú besorolást alkalmaz.
Így jár el Csehország, Ausztria, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Dánia, Hollandia, Norvégia, Izland.

Vannak, akik mindkét besorolást alkalmazzák és a valószínűsített eseteket is letesztelik, mint Ciprus, Málta, Görögország, Románia, Szerbia, Lettország, Bulgária, Horvátország, és vannak, akik a megerősített és a valószínűsített eseteket is beszámolják, mint Németország, Belgium, Franciaország, Írország, Észtország, Litvánia, Kanada”

– írta Szél. Ez azonban azt is jelenti, hogy nem azért volt világelső Magyarország a koronavírus fekete statisztikájában, mert túl megengedő volt a magyar adatfelvétel.

Magyarországon a járvány tavaly márciusi kitörése óta 29 774 elhunytat tartanak nyilván a koronavírussal összefüggésben. Ezzel lakosságarányosan nézve Peru után Magyarországon halt meg a legtöbb ember.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, nem könnyű a nemzetközi adatok összevetése, mert egyes országok inkább csak azt veszik be a Covid-statisztikába, amikor a haláleset közvetlen összefüggésbe hozható a koronavírus fertőzéssel. Más országok – így Magyarország is – minden olyan halálesetet a statisztikába vesz, amelynél a betegség idején vagy azt megelőzően kimutatható volt a koronavírus.

A WHO az adatok összehasonlíthatósága érdekében ezért azt javasolta, hogy inkább a korábbi évek átlagos halálozásához képest kimutatható többlethalálozást vegyék alapul a Covid-halálozások összevetésekor. Ebben az összehasonlításban Magyarország Európa középmezőnyében van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!