Tovább mérséklődtek a járványügyi adatok, 90-en vannak lélegeztetőgépen, összesen 837-en kórházban

2021. június 2. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 275 (az előző naphoz képest +101)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 13 (az előző naphoz képest -15)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 837 (az előző naphoz képest -110)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 90 (az előző naphoz képest -10)
  • Napi mintavételek száma: 25 148 (az előző naphoz képest +12 366)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 206 951 (az előző naphoz képest +30 321)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 694 602 (az előző naphoz képest +38 955)

A hivatalos honlapon azt írják, hogy a gyógyultak száma jelenleg 705 378, az aktív fertőzötteké pedig 69 835.

Biztató adatokat közölt kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagáról: a legfrissebb jelentés szerint a 21. héten már egyetlen vizsgált városban sem volt emelkedő a tendencia, szemben az előző héttel, amikor még Székesfehérváron és Tatabányán emelkedett az érték.

A szennyvízvizsgálatot a népegészségügyi központ végzi. A kutatás célja a járványügyi vizsgálatok kiegészítése mellett, hogy támogassa az előrejelzést. Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy miután a szennyvízben megemelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja, 4–10 napot követően megemelkedhet a tünetekkel rendelkező esetek száma egy adott közösségben.

Kedden sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs (ez már nincs mindennap), ahol elmondták, hogy egyelőre még nem született döntés a 12–15 éves korosztály oltásáról (az EMA már engedélyezte a Pfizer-vakcina használatát náluk), de vizsgálják, és az operatív törzs hoz majd döntést erről. Müller Cecília országos tisztifőorvos emellett újra arra kért mindenkit, hogy aki még nem regisztrált az oltásra, az tegye meg, és arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos, hogy a második védőoltást mindenki felvegye.

A tájékoztatás szerint a magyar lakosság 53%-a kapott már védőoltást (az uniós átlag 37%). A külföldön élő magyarokat, illetve az itt élő külföldieket valószínűleg június második felében kezdik majd oltani.

Magyarországon még mindig a brit variáns fertőz leginkább, egyelőre nem emelkedett az indiai variánssal fertőzöttek száma, továbbra is csak két esetben mutatták azt ki. Az indiai variánsról Müller Cecília azt mondta, hogy nem zajlik súlyosabban a kórkép a két ismert esetnél, mint a brit variánsnál. Egyikük már meggyógyult, a másikuk rehabilitációja zajlik. Náluk utazással nem lehetett összefüggésbe hozni a megfertőződést, a családban volt ugyan pozitív eset, de nem ezzel a variánssal fertőződtek meg az illetők. Az egészségügyi szakszemélyzet nem kapta el ezt a vírusvariánst. Az indiai variánsról itt írtunk részletesen, kitértünk arra is, kell-e jobban félni tőle, mint az eddigiektől.

A fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 42 év, az új fertőzötteknél 22%-ban a 40–49 évesek vannak. A területi eloszlás egy kicsit változott az előző héthez képest: most Pest megyében azonosították a legtöbb fertőzöttet, majd Budapesten és az összes regisztrált fertőzött közel 11%-át Borsodban.

Rövid, fontos keddről:

  • A WHO hitelesítette a pekingi Sinovac Biotech által kifejlesztett CoronaVac nevű védőoltást, a szervezet a 18 év felettieknek ajánlja a vakcinát, két adagban, 2-4 hetes intervallummal a két oltás között.
  • Nagy-Britanniában 2020 márciusa óta most először nem jelentettek be új koronavírusos halálesetet.
  • Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Németországban, Görögországban, Horvátországban és Lengyelországban már elkezdték kiállítani az uniós védettségi igazolványokat, ugyanakkor a rendszert csak július elsejétől lesz kötelező bevezetni.
  • Keddtől Izraelben már az oltatlanokra sem vonatkoznak a korlátozó intézkedések, mert a koronavírus-járvány csökkenésének stabil és folyamatos mutatói már nem követelik meg azt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!