Újabb kínai vakcinát hitelesített a WHO

Másolás

Vágólapra másolva

Hitelesítette a pekingi Sinovac Biotech által kifejlesztett, CoronaVac nevű védőoltást az Egészségügyi Világszervezet (WHO), lehetővé téve ezzel annak sürgősségi felhasználását, ami elősorban a fejlődő országoknak jelenthet újabb segítséget – írja az MTI. A Sinovac eddig több mint 600 millió adag védőoltást biztosított Kínában és a világ más országaiban, ebből május végéig több mint 430 millió adagot be is adtak.

A WHO független szakértői bizottságának közleménye szerint a 18 év felettieknek ajánlja a vakcinát, két adagban, 2-4 hetes intervallummal a két oltás között.

A WHO technikai tanácsadó csoportja, amely május 5-én kezdte meg a vakcina vizsgálatát, azután döntött így, hogy felülvizsgálta a Sinovac biztonságosságával és hatásosságával, valamint a gyógyszergyár gyártási eljárásaival kapcsolatos legfrissebb adatokat.

60 év felett erről is kevés az adat

A Sinovac vakcinája a második kínai oltóanyag, amelyet a WHO jóváhagyott, miután május 7-én a Magyarországon is használt Sinopharm-vakcináról is hasonló döntést hoztak. Az akkori döntéskor jelezték, hogy azt javasolják: azok az országok, amelyekben idősebbek körében is alkalmazzák a Sinopharm-vakcinát, végezzenek biztonságossági és hatékonysági monitorozást, mert az értékelésük szerint kevés a bizonyíték arra, hogy az a 60 év felettieknél is hatásos.

Hasonló kitétel a Sinovac vakcinájánál is felmerült. A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) korábban közölte, hogy a vakcina hatásossága a klinikai kísérletek több országban elvégzett harmadik fázisának eredményei alapján 51-ről 84 százalékra emelkedett. A WHO szerint a Sinovac hatásossága 57 százalékos a tünetes megbetegedések megakadályozásában, de 100 százalékos a betegség súlyos formáinak és a kórházi ápolásra szorulásnak a megelőzésében. A hatásosságot a 60 év feletti korosztály esetében nem vizsgálták. Az indonéz egészségügy-minisztérium május 12-én jelentette be, hogy 120 ezer egészségügyi dolgozó körében, akik megkapták a védőoltást, 94 százalékban akadályozta a vakcina a tünetes megbetegedés kialakulását.

Előzetes becslésében a SAGE arra következtetésre jutott, hogy az oltás hatásos volt a Covid-19-betegség megelőzésében a 60 év feletti korosztályban, de hiányoztak az adatok egyes komoly mellékhatások kapcsán.

A SAGE bizonyítékokat sorolt fel arra vonatkozóan, hogy hiányosságok mutatkoztak a terhesség alatti biztonságosság, illetve a biztonságosság és a klinikai védelem kapcsán más felnőtt korcsoportoknál. A tagállamoknak a felhasználásra, illetve az adagolásra vonatkozó irányelveket kidolgozó SAGE májusban vizsgálta felül a Sinovac klinikai adatait.

Vérfrissítés a COVAX-nak

A WHO sürgősségi listája útmutató a nemzeti gyógyszerfelügyeleti hatóságoknak a termék hatásosságát illetően. A listára való felvétel egyben lehetővé teszi a kis és mérsékelt jövedelmű országok ellátását vakcinával a WHO által létrehozott COVAX-program keretében. A COVAX súlyos ellátási gondokkal küzd, miután India a saját súlyos járványhelyzete miatt felfüggesztette az exportot.

A WHO eddig a két kínai vakcina mellett a Moderna, a Pfizer-BioNTech, az AstraZeneca, a Covishield (az AstraZeneca indiai gyártású változata) és a Janssen vakcináját hitelesítette. Egy harmadik kínai védőoltást, a CanSino Biologics által kifejlesztett vakcinát is benyújtották hitelesítésre a WHO-hoz, de a szervezet még nem közölte a felülvizsgálat időpontját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!