Régen várt mondat: Sehol sem emelkedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

2021. június 1. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg a múlt héten még azt közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy Székesfehérváron és Tatabányán emelkedett, de országos szinten tovább csökkent a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben, a friss jelentés szerint

a 21. héten emelkedő tendencia már egyetlen vizsgált város mintájában sem volt.

A SARS-CoV-2 koncentráció országos átlaga további csökkenést mutat: a 22 vizsgált szennyvízminta közül 20-nál alacsony, 2-nél mérsékelt koronavírus-koncentrációt mértek.

Ez utóbbi két település egyébként pont Székesfehérvár és Tatabánya, ahol múlt héten még emelkedő tendencia volt megfigyelhető.

Csökkenést 9 helyszínen mértek: Békéscsabán, Budapest északi és központi szennyvíztisztítójában, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szombathelyen.

A szennyvízvizsgálatot a népegészségügyi központ végzi. A kutatás célja a járványügyi vizsgálatok kiegészítése mellett, hogy támogassa az előrejelzést. Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy miután a szennyvízben megemelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja, 4–10 napot követően megemelkedhet a tünetekkel rendelkező esetek száma egy adott közösségben.

Forrás: NNK
Forrás: NNK
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!