Székesfehérváron és Tatabányán emelkedett, de országos szinten tovább csökkent a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

2021. május 26. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 20. héten országos szinten tovább csökkent a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentésében.

A vizsgált helyszínek közül Szeged, Szekszárd, Szolnok, Zalaegerszeg, valamint az öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája mutat csökkenő tendenciát, ugyanakkor enyhe emelkedés tapasztalható Székesfehérváron és Tatabányán.

A 22 vizsgált szennyvízminta közül 11-nél alacsony, 11-nél mérsékelt koronavírus-koncentráció volt mérhető. A 19. héten végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy 9 helyen alacsony, 12 helyen mérsékelt és egy mintavételi helyen, Szekszárdon emelkedett a koronavírus koncentráció a szennyvízben.

A szennyvízvizsgálatot a nép­egészségügyi központ végzi. A kutatás célja a járvány­ügyi vizsgálatok kiegészítése mellett, hogy támogassa az előrejelzést. Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy miután a szennyvízben megemelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja, 4–10 napot követően megemelkedhet a tünetekkel rendelkező esetek száma egy adott közösségben.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!