Influenszereknek fizetett volna egy orosz kötődésű PR-ügynökség, hogy azt állítsák, a Pfizer-vakcinák több száz ember halálát okozták

2021. május 25. – 18:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Francia és német influenszerek, köztük youtuberek és bloggerek számoltak be arról, hogy egy orosz kapcsolatokkal rendelkező brit PR-ügynökség pénzt ajánlott nekik, ha cserébe

azt híresztelik csatornáikon, hogy a Pfizer-vakcinák több száz halálesetért felelősek.

A Guardian szerint a Fazze nevű PR-cég azt állította, Londonban van a székhelyük, ám a bejegyzett címen nem találták meg a céget. Az eset után az ügynökség kedden leállította weboldalát, és privátra állította Instagram-fiókját is.

Az állítólag brit cég tört angollal kérte arra az influenszereket, hogy követőiknek hazudjanak arról, hogy a Pfizer esetében majdnem háromszor nagyobb a halálozási arány, mint az AstraZeneca-vakcinánál. Egy állítólagos jelentést is elküldtek, mely az ügynökség szerint „alátámasztja az információkat”. A jelentés adatai a dark weben jelentek meg, és a Le Monde nevű lap szerint orosz hackerekhez köthetők.

Az ügynökség előre megadta az elmondható „költői kérdéseket” is, minthogy hangozzon el az influenszerek platformjain, hogy „miért vásárolnak egyes kormányok olyan vakcinát, mely az emberek életére veszélyes?”. A tájékoztató tartalmazta a kérést is, miszerint kerüljék a „reklám” és a „szponzorált” szavakat a tartalomban.

Az emailekről képernyőképeket készített egy népszerű francia tudós, Léo Grasset is, aki azt mondta, a kampánynak „óriási költségvetése volt”. A LinkedIn alapján a Fazze Moszkvából származik, és gyakran dolgozott egy orosz vállalkozónak is.

A francia sajtó jelezte azt is, hogy feltűnő a hasonlóság a Fazze üzenete és az orosz Szputnyik-V hivatalos Twitter-fiókjának kommunikációja között.

A nyugati vakcinával kapcsolatos kommunikáció itthon is váltott ki vitákat, a kormány például egy áprilisban közzétett táblázatában sugallta azt, hogy az Európai Unióban elsőként engedélyezett Pfizer–BioNTech-vakcina második dózisa után többen fertőződtek és haltak meg, mint például az orosz Szputnyik után. A táblázat ellen felszólalt többek között Karikó Katalin is, aki további információkkal egészítette ki a táblázatot. Az állam később az EU-s tagállamok közül egyedüliként nem kért a következő uniós Pfizer-megállapodásból sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!