1680 új fertőzöttet találtak, 500-nál kevesebben vannak lélegeztetőgépen

2021. május 6. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1680 (az előző naphoz képest: +550)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 124 (az előző naphoz képest: -4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4104 (az előző naphoz képest: -270)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 485 (az előző naphoz képest: -26)
  • Napi mintavételek száma: 20 890 (az előző naphoz képest: +4374)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 153 038 (az előző naphoz képest: +29 341)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 315 428 ( az előző naphoz képest +66 653)

– közölték az elmúlt 24 óra adatait a hivatalos honlapon.

Szerdán is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs, ahol elhangzott, hogy a Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinák mellett már a Szputnyik V-re is lehet időpontot foglalni az EESZT-n, a regisztrált 16–18 éveseket pedig a tervek szerint jövő hét második felében kezdik oltani. Kiderült az is, hogy valószínűleg Gődény György ellen rémhírterjesztés miatt vádemelést javasol a rendőrség.

Müller Cecília az oltások után mért mérsékelt vagy negatív ellenanyagszintekre is kitért: azt állította, ezek az eredmények nem adnak okot az aggodalomra. „Az ellenanyagszint ugyanis nem ad elégséges információt arról, hogy kialakult-e elégséges védelem a szervezetben” – magyarázta, és gyorsan hozzátette azt is, „mindegyik vakcina hatékony, amit Magyarországon használnak”. Az indiai variáns egyikét sem mutatták ki még Magyarországon, de ez csak idő kérdése, mert Ausztriában, Romániában és Csehországban is megjelent már. Ugyanakkor Müller szerint „az indiai variáns nem okoz komolyabb tüneteket, mint a brit mutáns”.

A vakcinák, pontosabban a kínai vakcina hatékonyságáról Merkely Béla is nyilatkozott szerdán, ő a Magyar Nemzetnek. A Semmelweis Egyetem rektora azt állította, hogy a kínai Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel meg lehet szerezni, ezért jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére.

Merkely nyilatkozata azután jött, hogy már többször felmerült, esetleg szükség lehet egy harmadik dózisra, sőt március végén a kínai Sinopharm-vakcina gyártója közölte, megvizsgálják, kellhet-e egy harmadik, emlékeztető oltás is a hatásosabb védettség érdekében.

Néhány nappal később Albert Bourla, a Pfizer vezetője egy háttérbeszélgetésen szintén a harmadik oltást pedzegette. „Egy valószínű forgatókönyv, hogy kelleni fog egy harmadik adag vakcina nagyjából 6–12 hónap között, és onnantól kezdve évente kell újraoltatni, de mindez még megerősítésre vár.”

A kínai Sinopharm-vakcináról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt állította, hogy jobb, mint a Pfizer, ám most a WHO friss értékelést tett közzé a vakcina hatásosságáról, amiben azt írták: a kínai oltás 60 év alatt, egészségeseknél hatékonyan előzi meg a koronavírust, az idősebb korosztályban azonban a hatásosságnak nincs elegendő bizonyítéka. A más társbetegségekben szenvedőknél szintén nem bizonyított szerintük a hatásosság. Erről itt írtunk bővebben. Az EMA mindenesetre megkezdte egy kínai koronavírus elleni vakcina vizsgálatát, ám az nem a Sinopharm-, hanem a Sinovac-vakcina.

Magyarországon oltásra szerdáig amúgy 4,7 millióan regisztráltak, 80 százalékuk már meg is kapta a vakcina legalább első adagját. Akik már legalább az első adagon túl vannak, védettségi igazolványt kapnak, amivel akár már Horvátországba, Szerbiába, Montenegróba, Szlovéniába és Bahreinbe is lehet utazni – ezek az országok külön megállapodások keretében ugyanis elfogadják az Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyikét.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön fogadta el azt az uniós védettségi igazolványról szóló tervezetet, amely szerint csak azok kapnának automatikusan uniós igazolványt az oltásuk után, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak be. Magyarország ezért most kétoldalú egyezményekkel próbálja elérni, hogy az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak is szabadon utazhassanak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!