Valószínűleg Gődény György ellen, rémhírterjesztés miatt javasol vádemelést a rendőrség

2021. május 5. – 12:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A meghirdetett időponthoz képest csaknem egyórás csúszással, de szerdán is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs, ahol elhangoztak a fontosabb napi adatok is; ezekről itt írtunk részletesebben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megismételte, hogy mostantól a Szputnyik, a Sinopharm- és az AstraZeneca-vakcinára lehet időpontot foglalniuk azoknak, akik már regisztráltak. Felhívta a figyelmet arra, hogy fontos beadatni a második védőoltást is, hiszen „a vírussal szemben csak így alakulhat ki a teljes védettség”.

Müller szerint az, hogy a védőoltások után nem mérnek elegendő ellenanyagszintet, nem ad okot az aggodalomra. „Az ellenanyagszint ugyanis nem ad elégéses információt arról, hogy kialakult-e elégséges védelem a szervezetben” – magyarázta, és gyorsan hozzátette azt is, „mindegyik vakcina hatékony, amit Magyarországon használnak”.

Itthon a vírus továbbra is a brit mutáns révén fertőz, és bár Ausztriában, Csehországban és Romániában is kimutatták már az indiai mutánst, Magyarországon az egyelőre még nem jelent meg, de a tisztifőorvos szerint ez csak idő kérdése. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy „az indiai variáns nem okoz komolyabb tüneteket, mint a brit mutáns”.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy aki három hónapon belül esett át a betegségen, az is beoltathatja magát, de minden esetben érdemes a háziorvossal egyeztetni. Eddig egyébként összesen 4,7 millióan regisztráltak az oltásra, 80 százalékuk pedig meg is kapta a védőoltás valamelyikét, közölte Müller. A kedden megérkezett Pfizer-vakcinákat a második körös oltásokra szánják, illetve a 16–18 éveseknek fogják felkínálni.

A tervek szerint, őket a jövő hét második felében kezdik majd oltani.

Elkezdődött „a háziorvosok díjazása is” az oltásban való részvételük miatt. Az első összegeket elutalták, a márciusi, hétvégi és ünnepnapi teljesítményeket fizetik ki. 1305 praxis között 92 millió forintot osztanak ki, ez átlagosan, háziorvosonként nagyjából 70 ezer forint jelent.

Az, hogy a jövőben szükség lesz-e harmadik oltásra, még nem tudni, ezt folyamatosan figyelik a szakemberek.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy még decemberben rémhírterjesztés miatt indítottak eljárást egy gyanúsított ellen, aki „a maszkviseléssel és koronavírus-járvánnyal szemben fogalmazott meg állításokat”. A nyomozást a rendőrség befejezte, és az iratokat elküldte az ügyészségnek. Bár Gál decemberben és a szerdai tájékoztatón sem nevezte meg az ügy gyanúsítottját, az MTI az ügyet jól ismerő forrásból úgy tudja: Gődény Györgyről van szó. Kértük a Fővárosi Főügyészséget, hogy erősítsék meg ezt az információt. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Telexnek azt mondta, az ügy a Nyíregyházi Járási Ügyészséghez tartozik. Szilágyi László a megyei főügyészség kérdésünkre annyit tudott megerősíteni, hogy az iratok kedden valóban megérkeztek hozzájuk, az ügy gyanúsítottja pedig G. György. Az ügyészségnek innentől egy hónapja van, hogy döntsön, vádat emel-e a férfi ellen.

Ezután az ORFK szóvivője részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a közterületen vagy a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk.

Az újságírói kérdések közül ma mindössze kettőt olvastak fel. A válaszokból kiderült, hogy azoknak a fiataloknak is érdemes regisztrálniuk, akik már átestek a betegségen. Ezt azért is tanácsolják, mert a betegség nem feltétlenül garantálja a teljes védelem kialakulását a szervezetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!