Több mint kilencezer új fertőzött és több mint 260 halott egy nap alatt

2021. április 2. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 9055 (előző naphoz képest: -233)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 267 (előző naphoz képest: +9)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 11 747 (előző naphoz képest -319)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1467 (előző naphoz képest -45)
  • Az első dózissal oltottak száma: 2 156 680
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 863 000

– jelentette be a körülbelüli péntek reggeli fertőzöttségi adatokat Orbán Viktor a Kossuth rádióban, aki szerint most már arányszámot kell nézni. A miniszterelnök csak nagyjábóli számokat közölt a rádióinterjúban, a pontos adatok később jelentek meg a kormányzati tájékoztató oldalon.

Két-három hét, mire átbillenünk, lassan elérünk azt a látványos hatást, amit az oltások elhoznak a halottak és fertőzöttek számában, mondta Orbán. Április 13-a lehet, amikor meghaladjuk a hárommillió beoltottat szerinte. A miniszterelnök szerint húsvétkor vissza kellene vennünk a családi találkozásokból, mert nagy bajok is lehetnek. Orbán arra kér mindenkit, hordja a maszkot közterületeken, azok szabadabban mozoghatnak, akik már be vannak oltva, de vigyázzanak ők is, mondta.

Szerdán minden korábbinál rosszabb napi halálozási statisztikákat közöltek, összesen 302-en haltak meg. Ez a magas szám valamelyest csökkent csütörtökre, amikor 258 volt az új halálozások száma.

A csütörtöki operatív törzsön Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta, hogy az elmúlt héten 7 százalékkal több esetet diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, a regisztrált fertőzöttek átlagéletkora pedig 45,77 év volt. A legtöbb fertőzött is a 40–49 év közötti korosztályba tartozott, területi megoszlásban pedig Budapesten és Pest megyében jegyezték fel a legtöbb új esetet. Azt is mondta, az oltási kampány húsvétkor is folytatódik, a 65 év feletti idősek mellett a várandós nőket is oltják. Egy nappal korábban Müller Cecília mondta azt, hogy „kutya kötelessége” mindenkinek egyéni szinten megtenni mindent azért, hogy ne terheljük tovább az egészségügyi ellátórendszert.

Az operatív törzs egyébként húsvéti szünetre megy, csak kedden térnek vissza a nyilvánosság elé. Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma továbbra is tombol.

A Magyar Orvosi Kamara csütörtökön egy videóban szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon húsvétkor. „Magyarországon 5 percenként meghal egy ember koronavírusban. Tégy azért, hogy ne te legyél a következő!” – írják ebben.

A koronavírus hazai áldozataira húszezer, sorba rakott kaviccsal emlékeztek meg tegnap a Margitszigeten, ezek a kormányzati oldalon feltüntetett számokkal és életkorral feliratozott kövek. A kezdeményezést Lantos Gabriella egészségügyi menedzser pártja, az Új Világ Néppárt szervezte.

Csütörtökön több mint négyszáz kórházi oltóhelyen elkezdődött a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása, Pfizer-vakcinát kapnak. Ebben a körben 78 ezren kaphatnak oltást, de a pedagógusok soron kívüli oltása a jövő héten is tart majd, összesen 162 ezren kapnak majd behívót.

Mindeközben a WHO, az Egészségügyi Világszervezet európai vezetője, Hans Kluge bírálta az európai oltóprogramokat, szerinte arányaiban még mindig nagyon kevés ember kapott koronavírus-vakcinát. A WHO azt írta, hogy március 31-ig az európai régió teljes lakosságának csak 10 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ez körülbelül 90 millió ember, és csak négy százalék kapott már két dózist. Magyarország az európai átlag dupláját teljesítette, a népesség több mint 20 százaléka már kapott legalább egy dózist koronavírus-vakcinából. A Telex kiszámolta, hogy ha marad a tempó, jövő hét végén meglehet a 2,5 millió oltás itthon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!