WHO: Elfogadhatatlanul lassú az európai oltási tempó

2021. április 01. – 14:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet európai vezetője, Hans Kluge bírálta az európai oltóprogramokat, szerinte arányaiban még mindig nagyon kevés ember kapott koronavírus-vakcinát.

A WHO közleményében megjegyzi, hogy fel kéne gyorsítani a vakcinaprogramokat, mert szinte minden európai országban nőnek a fertőzésszámok, amelyek a húsvéti ünnepekkel járó nagyobb mozgással még inkább megugorhatnak.

Kluge azt írta, hogy a járványt az oltásokkal lehet megfékezni, mert nemcsak védenek, hanem a fertőzések kialakulását is csökkentik. „Ezeknek a vakcináknak a bevezetése azonban elfogadhatatlanul lassú. Amíg az átoltottság alacsony, ugyanazokat a közegészségügyi és társadalmi intézkedéseket kell alkalmaznunk, mint a múltban, hogy valahogy kompenzáljuk a megkésett oltási rendet. Hadd fogalmazzak világosan, fel kell élénkítenünk a folyamatot a gyártás felgyorsításával, csökkenteni kell a vakcinák beadásának korlátait, és minden egyes fiolát fel kell használnunk, amely készleten van.”

A WHO azt írta, hogy március 31-ig az európai régió teljes lakosságának csak 10 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ez körülbelül 90 millió ember, és csak négy százalék kapott már két dózist.

Magyarország az európai átlag dupláját teljesítette, a népesség több mint 20 százaléka már kapott legalább egy dózist koronavírus-vakcinából, és ezzel az Európai Unión belül a legjobb a mutatója, az unión kívül Szerbia is 20 százalék felett van, de az Egyesült Királyság minden európai államot leköröz, már a népesség 45 százalékát beoltotta. Emiatt van is némi feszültség a britek és az EU között, mert az Egyesült Királyság számos európai kapacitást is lekötött.

A regionális igazgató felszólította a tehetősebb államokat, hogy a szegényebb országoknak is juttassanak vakcinát, hogy ott is minél előbb beolthassák az egészségügyi dolgozókat és a veszélyeztetett kategóriába tartozó embereket.

Kluge szerint egyéni döntéseken múlik, hogy a következő hetekben hány ember fertőződik meg és kerül kórházba, de korlátozó intézkedések betartásával mérsékelhető a járvány terjedése, ezért a regionális igazgató azt üzeni a régió kormányainak, hogy nincs itt az ideje a lazításnak.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!