Ha marad a tempó, jövő hét végén meglehet a 2,5 millió oltás

2021. április 1. – 10:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy mindennap, amikor épp nem a szokásostól eltérően délután közölnek adatokat, ma is kiszámoltuk, hogy az elmúlt napok átlagos oltási sebességével mikor lehet meg a 2,5 millió beoltott. Ugyanis ezután kezdődhet el a nyitás, amiről épp szerdán este mondta Orbán Viktor, hogy ne úgy képzeljük el, mint amikor a „Zárva” táblát az üzlet ajtaján átfordítják „Nyitva” feliratra, hanem nevezzük inkább újraindításnak a dolgot.

Az alábbi grafikonon azt láthatják, hogy az elmúlt 3 és az elmúlt 7 nap átlagos oltási sebességével még jövő héten elérhet az ország a 2,5 millióig, egész pontosan az egyik átlagolással szombatra, a másikkal vasárnapra esik a bűvös nap.

Ez azt jelenti, hogy egy kicsit gyorsult az oltási tempó az elmúlt napokban, március 29-én még arról írtunk, hogy 11-e és 13-a a két nap. Érdekesség, hogy a hétnapos átlag alapján maradt a 11-e, csak a 3 napos átlag alapú számolással jött előre három nappal a dátum.

Mi lesz, ha elérjük a 2,5 milliót?

Ha meglesz a várt szám, akkor másnap:

  • a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat (itt írtunk arról, hogy ez a gyakorlatban mit jelent);
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza;
  • az iskolák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak meg, ekkorra szeretnék az óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat is visszaállítani a hagyományos rendbe.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!