Ha így haladunk az oltásokkal, akkor most épp április 12-14-e körül várható a nyitás

2021. március 29. – 11:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a kormány 2,5 millió ember beoltásához köti a várható nyitást, lapunk mindennap frissített grafikonon mutatja meg, hogy az utóbbi napok oltási tempójában ez mikor történhet meg.

Vasárnap nem volt túl acélos az adat, bő 16 ezer ember kapta meg a vakcinát. Ennél kevesebb oltást utoljára a március 15-i ünnep másnapján jelentettek. Ennek valószínűleg a hétvége az oka, olyankor mindig kevesebbet tudnak oltani, pedig egyébként még büntetés is jár a hétvégén nem oltó orvosoknak.

Háromféle tempóval számolunk: az elmúlt 7 nap átlagos oltási számával, az elmúlt 3 nap átlagos oltási számával (a kettő összevetése azt is megmutatja, hogy gyorsul vagy lassul-e az oltások beadása), és az érdekesség kedvéért számolunk az előző nap átlagával is, ami a kilengések miatt nagy szórást tud mutatni időről időre a várható nyitási időt illetően.

Mivel tegnap viszonylag kevés oltást adtak be, ezért az előző napi oltási számmal számolva csak május 3-án lenne meg a 2,5 millió beoltott, és másnap nyithatna az ország.

A másik két adat szerint

április 11., illetve 13. a határnap, következő nap lehetne nyitni

(7 és 3 napos átlagokkal).

Mi lesz, ha elérjük a 2,5 milliót?

Ha meglesz a várt szám, akkor másnap:

  • a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat. (Itt írtunk arról, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.);
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza;
  • az iskolák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak meg, ekkorra szeretnék az óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat is visszaállítani a hagyományos rendbe;
  • április elsejétől megkezdődik a pedagógusok oltása, remélik, hogy ez egy hét alatt le is megy. (Itt írtunk arról, hogy nehezen jön ki a pedagógusokkal kapcsolatos oltási matek.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!