9444 új fertőzött van, 989-en vannak lélegeztetőgépen, meghalt 163 ember

2021. március 13. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 9444 (az előző napihoz képest +433)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 161 (az előző napihoz képest +31)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 8897 (az előző napihoz képest +179)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 989 (az előző napihoz képest +40)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 293 414 (az előző napihoz képest +63 587)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 377 343 (az előző napihoz képest +25 649)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint a gyógyultak száma 349 530-ra emelkedett emelkedett, az aktív fertőzöttek száma pedig 141 307 főre az elmúlt 24 órában. A napi új fertőzöttek rekordja a tegnapi és a tegnapelőtti nap után ma ismét megdőlt. Az elmúlt nap 41 845 tesztet végeztek.

A világon 119 032 075 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 639 079, a gyógyultaké 67 377 683 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes megerősítette, hogy a hatályos jogszabályok értelmében március 15-én is tilos gyűlést szervezni vagy gyűlésen részt venni. Ez vonatkozik a Mi Hazánk Mozgalom tiltakozására is. Miközben a fővárosi önkormányzat az operatív törzs kérésére lefújta a hétvégére tervezett programjait, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pár órával a bejelentés után a Várkert Bazárba hívta Instagram-követőit.

Pénteken rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma, 9011 új fertőzöttről jelentettek reggel. Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője az operatív törzsön azt is elmondta, hogy harmadik hullám kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak száma, és megháromszorozódott a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók száma. Galgóczi szerint a koronavírus brit mutációja a külföldi variánsok egy könnyebben és gyorsabban terjedő formája, ezt igazolják az esetszámok is

Magyarországon az esetek jelentős százalékáért a brit variáns tehető felelőssé. Az egyik magyar laboratórium a PCR-tesztek alapján azt mutatta ki, hogy most jóval nagyobb, mintegy 15-20-szoros mennyiségben található vírus a magyarországi mintákban, szemben az első két hullámban tapasztaltakkal.

Közben Brazíliában pénteken bejelentették, hogy a koronavírus brazil variánsa tovább mutálódhatott.

A variánsvariánsról szóló tudományos vizsgálat dokumentációját Brazília már elküldte a nemzetközi koronavírusgenom-adatbázisnak, a GISAID-nek. Magyarországon egyelőre nem mutatták ki a koronavírus első brazil variánsát, de két szomszédos országban, Ausztriában és Romániában már a hét elején már megjelent. Ez a mutáció gyorsabban terjed, mint a korábban ismert változatok, és néhány elbírálásra váró tanulmány szerint olyanok is elkapják, akik korábban már átestek a fertőzésen.

Hazánkban a súlyos esetek fokozatos emelkedése miatt a kórházakon is egyre nagyobb a terhelés, több intézményben már új részlegeket kellett megnyitni, a hatvani kórház pedig megtelt.

A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt már csütörtökön azt mondta: eljött az idő, hogy a magyar kórházakban használják azt a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a MOK még tavaly áprilisban dolgozott ki. Ez ad iránymutatást az egészségügyi dolgozóknak többek között arra, hogy vészhelyzet esetén hogyan válasszanak két beteg élete között. Hegedűs azt is mondta, belső információik szerint már vannak olyan kórházak, ahol használják az irányelveiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!