A brazil variáns tovább mutálódhatott

2021. március 13. – 07:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új variánsa alakulhatott ki a brazil vírusvariánsnak Brazíliában – jelentette be pénteken a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium az MTI szerint.

Brazíliának már öt pontján észlelték azt a változatot, ami feltehetőleg új. A minisztérium közleménye szerint olyan mutációról lehet szó, amely

„bonyolíthatja a koronavírus-járvány elleni stratégiák tervezését”.

A variánsvariánsról szóló tudományos vizsgálat dokumentációját Brazília elküldte a nemzetközi koronavírusgenom-adatbázisnak, a GISAID-nek.

A világjárványt elindító, Vuhanban felfedezett koronavírus eredeti brazilnak nevezett variánsát tavaly novemberben azonosították. A koronavírus brazíliai variánsa már több európai országban felbukkant, hétfőn számoltunk be arról, hogy Ausztriában és Romániában is találtak olyan fertőzöttet, aki a vírus ezen változatát kapta el. Gyorsabban terjed, mint a korábban ismert változatok, és néhány elbírálásra váró tanulmány szerint olyanok is elkapják, akik korábban már átestek a fertőzésen.

Brazíliában néhány nappal ezelőtt már attól tartott az egészségügyi miniszter, hogy összeomolhat az ország egészségügyi rendszere. Pénteken a brazil egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy tízmillió adag Szputnyik V beszerzéséről írtak alá szerződést. Az ország korábban 200 millió adag oltóanyagról kötött megállapodást fele-fele arányban a kínai Sinovac és a brit–svéd AstraZeneca vállalatokkal.

Az AstraZeneca-vakcina alkalmazását egyébként pénteken engedélyezte Brazília egészségügyi hatósága, amely az MTI szerint ekkor hagyta jóvá a Remdesivir nevű, vírusfertőzés elleni gyógyszer alkalmazását is. A brazil hatóság korábban csak a Pfizer–BioNTech oltóanyagát jegyezte be, az AstraZeneca csupán veszélyhelyzeti használati engedélyt kapott, ahogy a kínai CoronaVac is.

A koronavírusnak már több mint 272 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú Brazíliában, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után.

A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 11,2 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után. A kialakult helyzetért sokan az ország elnökét, Jair Bolsonarót teszik felelőssé. Januárban több nagyvárosban autós tüntetéseket tartottak, melyeken a leváltását követelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!