Összeomolhat a brazil egészségügyi rendszer, erre figyelmeztet egy riói intézet

2021. március 10. – 06:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brazília egészségügyi rendszere közel áll az összeomláshoz, nem bírja a koronavírus-járvány okozta terhelést, írja a BBC a riói Fiocruz intézet jelentése alapján.

A vizsgálat legalább 80 százalékos telítettségű intenzív osztályokról számolt be huszonöt államból, és csak két államból jelentettek ennél alacsonyabb számokat. A fővárosban, Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban és São Paulóban még ennél is rosszabb a helyzet: az intenzív ágyak több mint 90 százaléka foglalt.

A járvány kezdete óta még soha nem haltak meg annyian, mint kedden: 1972 Coviddal összefüggő haláleset történt. Ezzel 266 ezerre emelkedett a halálos áldozatok száma, és összesen 11 millióan fertőződtek meg a 210 milliós országban.

A koronavírus brazíliai variánsa már több európai országban felbukkant, hétfőn számoltunk be arról, hogy Ausztriában és Romániában is találtak olyan fertőzöttet, aki a vírus ezen változatát kapta el. Gyorsabban terjed, mint a korábban ismert változatok, és néhány elbírálásra váró tanulmány szerint olyanok is elkapják, akik korábban már átestek a fertőzésen.

Sokan az ország elnökét, Jair Bolsonarót teszik felelőssé azért, ahogyan kezelték a járványt. Januárban több nagyvárosban autós tüntetéseket tartottak, melyeken a leváltását követelték.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!