Megint száz felett a napi új halálos áldozatok száma

2021. február 23. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1628 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 407 274 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Két nap szünet után ismét száz fölé emelkedett a napi új halálos áldozatok száma, miután meghalt 103 beteg, velük az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 310 848, az aktív fertőzötteké 81 976 – írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Egy nappal korábban 2623 új fertőzöttről és 48 újabb halálos áldozatról érkezett hír.

4582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (legutóbb január 15-én voltak ennyien kórházban), közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen. 9326 tesztet végeztek az elmúlt 24 órában. Eddig 457 096-an kaptak oltást, közülük 205 720-an már a második oltásukat is megkapták. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál (Sinopharm-vakcinával). Az AstraZeneca-vakcinával a háziorvosok folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Újabb orosz vakcina szállítmány érkezett, ma Pfizer-szállítmány is várható, a kínai vakcinát pedig ma reggel megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz.

Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korábbi mérséklődés, majd stagnálás után kb. két hete fokozatosan emelkedik az új fertőzöttek száma, most már exponenciálisan. A harmadik hullámot jelentős részben a brit variánsnak tulajdonítják. Most már 400 közelében van azoknak az eseteknek a száma Magyarországon, amikor ezt a változatot azonosították a mintában, és csak körülbelül 10 esetben tudták utazással kapcsolatba hozni a fertőzést, ami azt jelenti, hogy helyi terjedésű a betegség.

„Korábban azt a tényt írták le a szakértők és a megfigyelők, hogy az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek, ez tény, ezt ma is így tartjuk, ugyanakkor nem okoznak súlyosabb megbetegedést az általunk ismert új koronavírusnál. Ez a tézis is megdőlni látszik, hiszen látjuk azt, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba. Ez azt jelenti, hogy kórházi kezelésre van szükségük, mert súlyosan zajlik náluk a betegség”

– mondta még Müller Cecília hétfőn, egyúttal mindenkit az oltásra buzdított azzal, hogy ne válogassanak a vakcinák közül (Magyarországon ötöt engedélyeztek már), mindegyik hatásos. Hétfőn egyébként százezer adag Szputnyik V vakcina érkezett meg az országba.

A betegség terjedését támaszthatja alá Balassagyarmat polgármesterének Facebook-bejegyzése is, amiben arról ír, hogy Balassagyarmaton a koronavírusos betegeket ellátó kórházban az elmúlt két hétben emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és jelenleg 56 beteg fekszik a fertőző osztályokon, ebből minden második beteg súlyos állapotban van, 12 beteg pedig lélegeztetőgépen.

A fővárosi tesztelés is emelkedő számokat mutat, budapesti forrásaink szerint a tesztelések durva fertőzöttségről árulkodnak, százalékos arányban 1,78 a fertőzöttek száma, ez az adat decemberben 0,62 százalék volt. Csütörtökön, pénteken és szombaton 2693 tesztet végeztek, ebből 132 lett érvénytelen, 48 pedig pozitív. A főpolgármester szerint szorít az idő, a vakcina jelentheti az egyetlen megoldást, amíg pedig abból nincs elegendő, a tesztelés a legjobb védekezés a vírus terjedésével szemben.

A terjedést jelezheti, hogy hétfőn több általános iskolából is arról érkezett hír, hogy az összes diáknak otthon kell maradnia, legalább egy hétig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy február 22-én összesen 159 óvodában van rendkívüli szünet, illetve 250 iskolában van elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend, jellemzően egy-egy osztályban, csoportban. Arra azonban a minisztérium nem adott választ, hogy hány iskolát kellett bezárni, és hogy országosban milyen az arányuk a bezárt iskoláknak és óvodáknak.

Miközben a kormány már elindította a nemzeti konzultációját a nyitás hogyanjáról (nem mikorjáról, erről itt beszélt Orbán Viktor), hétfőn, kétharmados többséggel újra megszavazták a parlamentben a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzeti rendeletek újabb meghosszabbítását. 133 kormánypárti képviselő nyomott igent a hétfői szavazáson, az ellenzéki képviselők közül senki nem támogatta a javaslatot. Nem először hosszabbították meg a veszélyhelyzeti rendeleteket, azokat novemberben egyszer már megszavazták plusz kilencven napra. Akkor összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!