2623 új fertőzöttet és 48 újabb halálos áldozatot regisztráltak

2021. február 22. – 08:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2623 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 405 646 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 48 beteg, így az elhunytak száma 14 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma 308 650 fő, az aktív fertőzötteké 82 649 fő.

4489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be az elmúlt 24 órában regisztrált adatokról a koronavirus.gov.hu. Az adatok alapján 15 925 mintavételt végeztek. Előző nap 2912 újabb fertőzöttet azonosítottak, és 47-en haltak meg. Eddig 453 457-en kaptak oltást, közülük 201 005 fő már a második dózist is megkapta. A következő napokban is zajlik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, valamint a 60 év alatti krónikus betegek oltása a háziorvosoknál. Hamarosan megkezdődhet az oltás kínai Sinopharm-vakcinával is.

Néhány hetes stagnálás után február elején kezdett el nőni újra a napi fertőzöttek száma, főként a brit vírusmutációnak köszönhetően, ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország a járvány harmadik hullámába lépett. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a napi ezres esetszám egyik napról a másikra duplájára nőtt, most pedig már majdnem háromezer új fertőzöttet regisztrálnak, emiatt tart a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: újra beállították a szűrőbuszokat, hogy minél gyorsabban végezhessék el a háziorvosok által kezdeményezett szűrővizsgálatokat.

Az országos tisztifőorvos az M1 Híradójának vasárnap mondta ezt azzal együtt, hogy a brit variánst idáig 322 esetben azonosították. Az érintett betegeket gyorsan el kell különíteni, mivel ennek a változatnak gyorsabb a megbetegítőképessége, „tehát hogy egy beteg hány másik személynek tudja átadni a fertőződést, 70 százalékkal magasabb”.

A betegség terjedését támaszthatja alá Balassagyarmat polgármesterének Facebook-bejegyzése is, amiben arról ír, hogy Balassagyarmaton a koronavírusos betegeket ellátó kórházban az elmúlt két hétben emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és jelenleg 56 beteg fekszik a fertőző osztályokon, ebből minden második beteg súlyos állapotban van, 12 beteg pedig lélegeztetőgépen.

A fővárosi tesztelés is emelkedő számokat mutat, budapesti forrásaink szerint a tesztelések durva fertőzöttségről árulkodnak, százalékos arányban 1,78 a fertőzöttek száma, ez az adat decemberben 0,62 százalék volt. Csütörtökön, pénteken és szombaton 2693 tesztet végeztek, ebből 132 lett érvénytelen, 48 pedig pozitív. A főpolgármester szerint szorít az idő, a vakcina jelentheti az egyetlen megoldást, amíg pedig abból nincs elegendő, a tesztelés a legjobb védekezés a vírus terjedésével szemben. Az ingyenes tesztelésre a linken elérhető oldalon lehet regisztrálni.

A tesztelésben hisznek az osztrákok is, az osztrák egészségügyi tárca ötpontos akciótervet dolgozott ki a húsvétig terjedő időszakra, hogy elkerüljék a rohamléptekkel terjedő vírusmutációk robbanásszerű elburjánzását, míg az átoltottság el nem éri a megfelelő szintet.

Biztató jelek is vannak arra, hogy egyszer majd újra normálisabb mederben folyhat az élet: a 9,3 milliós Izraelben, ahol a 16 év fölötti lakosságból már 4,3 millió embert, köztük a hatvan év fölöttiek 89 százalékát már legalább egyszer beoltották a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal, vasárnap megnyíltak a boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a kulturális- és sportintézmények, és újraindultak számos újabb településen az iskolák. A fokozatos nyitás második szakaszában, öt hónapos szünet után szigorú járványügyi korlátozásokkal ismét lehet menni uszodába és a konditerembe, múzeumba és könyvtárba is. A boltokba minden vevő beléphet maszkban és a kétméteres távolság megtartásával, de a kulturális és sportintézményekbe csak az egészségügyi minisztérium oltási igazolását felmutatókat vagy már nem fertőző volt vírushordozókat engednek be.

Március 8-án elkezdődhet a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítése Angliában is, közölte Boris Johnson brit miniszterelnök, aki direkt utalást tett arra, hogy a nyitás első lépéseként a diákok a január eleje tartó digitális oktatás után visszatérhetnek az iskolákba. A brit kormányfő hétfő délután tájékoztatja a korlátozások feloldásának menetrendjéről a londoni alsóházat, este pedig sajtóértekezletet tart.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!