Két hónap után kinyithatnak a brit iskolák, Johnson bejelentette a lazítás kezdetét

2021. február 22. – 05:24

Másolás

Vágólapra másolva

Március 8-án kezdődhet a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítése Angliában, közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök, aki direkt utalást tett arra, hogy a nyitás első lépéseként a diákok a január eleje tartó digitális oktatás után visszatérhetnek az iskolákba. A brit kormányfő hétfő délután tájékoztatja a korlátozások feloldásának menetrendjéről a londoni alsóházat, este pedig sajtóértekezletet tart.

A Downing Street által hétfő hajnalban közzétett előzetes nyilatkozatában Johnson közölte: a terv, amelyet a nap folyamán ismertet, a zárlat óvatos lépésekkel végrehajtandó oldását célozza. A kiadott anyag kiemeli, hogy a kormány mindig is az iskolai oktatás visszatérését tekintette a legfontosabb enyhítési intézkedésnek, mivel ez az oktatás mellett mentális és fizikai jólétük szempontjából is rendkívül fontos, írja az MTI.

A brit kormány emellett a legfontosabb feladatok közé sorolja azt is, hogy az emberek biztonságos körülmények között végre találkozhassanak szeretteikkel.

Boris Johnson kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a korlátozások feloldásának minden egyes lépéséről a rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján születik döntés, és a kormány óvatosan cselekszik majd, nehogy lerombolja a járvány megfékezésében a lakosság áldozatvállalásával elért eddigi eredményeket.

Éppen ezért a brit kormány négy pontból álló kritériumrendszert állított össze, és mind a négy feltételnek a korlátozások enyhítését célzó minden további lépés előtt teljesülnie kell.

Ezek alapján az enyhítés akkor folytatódhat, ha

  • az oltási program sikeresen folytatódik,
  • a bizonyítékok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta halálozások számát a beoltottak körében,
  • az aktuális fertőződési ráták alapján nem várható olyan ugrás a kórházi ápolásra szoruló betegek számában, amely összeomlás közelébe taszítaná az állami egészségügyi szolgálatot (NHS),
  • nincs olyan új vírusvariáns, amely alapvető mértékben megváltoztatja a kockázatok megítélését.

Mivel a brit kormány szerint jelenleg mind a négy feltétel adott, így március 8-án a kormány megteszi az első lépést a korlátozások enyhítése felé.

A londoni miniszterelnöki hivatal szerint azért esett a választás erre az időpontra, mert a brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) szakvéleménye szerint addigra már kialakul bizonyos fokú védettség a testület oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportban.

Az első hivatalos célkitűzés az volt, hogy február 15-ig, vagyis múlt hétfőig a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez a cél a határidő előtt egy nappal teljesült, és a JCVI szakértői szerint ebben a csoportban a vakcina első dózisának beadása után három héttel, vagyis legkésőbb az első korlátozásenyhítő lépésekre kijelölt márciusi időpontra védettség alakul ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!