Müller Cecília a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől tart

2021. február 21. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Müller Cecília tisztifőorvos az M1 Híradójának úgy nyilatkozott, fontos, hogy az új megbetegedésekkel kapcsolatban minél gyorsabban intézkedjenek, hiszen a szakemberek szerint az új vírusvariánsok megjelenése az egészségügyi intézményekre is nagyobb terhet róhat.

Müller szerint

„nagyon sok variáns van már, azonban járványügyi szempontból néhányat tartunk számon. Mindenhol jelen van már a brit mutáns, hazánkban is már 322 esetet detektáltunk. Őket nagyon gyorsan el kell különítenünk, hiszen tudjuk jól, hogy az új koronavírushoz képest a megbetegítő képessége tehát, hogy egy beteg hány másik személynek tudja átadni a fertőződést, 70 százalékkal magasabb.”

Vasárnap 2912 új fertőzöttről és 47 beteg haláláról számolt be a koronavirus.gov.hu. Néhány hetes stagnálás után február elején kezdett el nőni újra a napi fertőzöttek száma, főként a brit vírusmutációnak köszönhetően, ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország a járvány harmadik hullámába lépett. Müller Cecília szerint a napi ezres esetszám egyik napról a másikra duplájára nőtt, most pedig már majdnem háromezer új fertőzöttet regisztrálnak, emiatt tart a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: ezért állították be újra a szűrőbuszokat, hogy minél gyorsabban végezhessék el a háziorvosok által kezdeményezett szűrővizsgálatokat.

Müller Cecília tájékoztatása szerint a jövő héten sok ember oltására nyílik lehetőség, és azt kérte az emberektől, hogy ha a háziorvosuk keresi őket emiatt, menjenek el beoltani magukat. Közölte: Magyarországon már ötféle védőoltással élhet a lakosság, amelyek közül mindegyik 70 százalék feletti hatékonyságú. A nyugati vakcinák mellett mindkét keletit, az orosz és a kínait is sok millió ember megkapta. Az újonnan engedélyezett kínai Sinopharm-vakcinából a háziorvosok átlagosan 55 védőoltást kapnak, a mennyiség a praxis összetételétől függ. Ez a védőoltás elölt, inaktivált vírust tartalmaz teljes egészében az örökítőanyaggal, a fehérjével és a burokkal, amivel erőteljes immunválaszt vált ki.

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint a magyar vakcinafejlesztés is ezt a technológiát választotta, hiszen azon túl, hogy így az immunválasz erőteljesebb és akár hosszabban tartó lehet, ha változik a vírus, ez a technológia később nagyobb mozgásteret enged. Akár néhány hónap alatt adaptálják az oltóanyagot egy új variánsra – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, a Sinopharm-vakcina Kínából négy gyártási tételben érkezett és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) veszélyhelyzeti engedélyezését követően a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) gyártási tételenként kell felszabadítást végeznie. Ez azt jelenti, hogy a gyártó által küldött dokumentációt minden esetben össze kell vetni egy tőle független vizsgálat eredményével. Utóbbihoz volt szükség a kínai vakcina esetében hiánypótlásra és csak ezután engedélyezték a hatóságok az emberi felhasználást.

A Demokratikus Koalíció petíciót indít a szabad vakcinaválasztásért

A DK közleményt adott ki, miszerint oltáspárti, felelősen gondolkodó szervezetként veszélyesnek és felelőtlennek tartják, amit a kormány a koronavírus elleni védőoltás és a különböző gyártású vakcinák kapcsán csinál. Mint írják,

Követhetetlen, hogy éppen mi a hivatalos protokoll, van-e szabad vakcinaválasztás, mert annyi, egymásnak ellentmondó információ hangzott már el a fideszes politikusok szájából, amivel nem csak az oltási kedvet csökkentik, de ezáltal a normális élet újraindulását is veszélyeztetik.

A párt ezért petíciót indít a szabad vakcinaválasztásért, azt szeretnék, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy az emberek eldönthessék, milyen készítménnyel szeretnék beoltatni magukat.

A Fidesz így reagált a DK közleményére:

„A Gyurcsány-lista pártjai oltásellenesek, most ismét bizonyították, hogy a hatalom megszerzése érdekében mindenre képesek. Nem számít nekik, hogy a járvány alatt oltás hiányában emberek halnak meg, ők ennek ellenére a vakcinák ellen keltenek bizalmatlanságot, így folytatva halálkampányukat.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!