Egy hónappal ezelőtti szintre ugrott a napi új fertőzöttek száma

2021. február 11. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1862 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 381 875 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Legutóbb január 14-én volt ilyen magas a fertőzöttek száma, akkor 1926 új beteget regisztráltak. Meghalt 97 beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297-re csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. 20 036 tesztet végeztek az elmúlt 24 órában.

Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége mától oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket. Az ehhez szükséges vakcinákat már kiszállították. Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket. Csütörtökön újabb AstraZeneca- és Moderna-szállítmányok várhatók – számolt be az elmúlt 24 órában regisztrált adatokról és a friss vakcinainfókról a koronavirus.gov.hu kormányzati oldal. Előző nap 1279 új fertőzöttről és közel száz új halálos áldozatról írtak.

A központi tájékoztatás szerint már több mint 300 ezren kapták meg a védőoltást Magyarországon, de valójában csak az oltottak kevesebb mint feléhez jutott el idáig a második dózis is. A védettség az esetükben azt jelenti, hogy akár ők is elkaphatják a fertőzést, ahogy ez nemrég egy német idősotthon lakóival történt, ugyanakkor a szervezetük már képes felismerni az idegen kórokozót, ezért a Covid-19-betegség nem tud súlyos, kórházi kezelést igénylő tüneteket okozni náluk. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a már beoltott emberek képesek-e tünetmentes vagy nagyon enyhe fertőzöttként továbbadni a vírust, ezért nekik is ugyanúgy be kell tartaniuk a távolságtartási és védelmi szabályokat – írta egy Facebook-posztban Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, az idősotthonokban élőké még zajlik, az elmúlt napokban pedig már 40 ezer, a saját otthonában élő idős ember kapott oltást a háziorvosánál vagy az oltópontokon. Magyarországon már négy különböző vakcinatípussal zajlanak az oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, AstraZeneca).

A Magyarországon már engedélyezett Szputnyik V orosz vakcina EU-s engedélyezésben némi fennakadás történt, mert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a vakcina felülvizsgálatához és unión belüli forgalomba hozatalához szükséges kérelem a mai napig sem érkezett meg hozzájuk. Az EMA a szerdai közleményében azt írta, amint megkapják az érvényes kérelmet, arról azonnal tájékoztatni fogják a nyilvánosságot. Válaszként erre a Szputnyik V gyártója a Twitteren osztott meg egy képet arról, amely szerint ők január 29-én már elküldték a kérelmet az EMA-nak.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatása szerint ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon, akár egy harmadik hullám is jöhet. Nemrég arról írtunk, hogy szokatlanul szerteágazó a kormány kommunikációja a járványügyi korlátozások feloldásáról: Orbán konzultálna, Gulyás kétlépcsős nyitást emlegetett, Kásler pedig további fegyelmezettséget kér, és óva int a hirtelen nyitástól. Közben a kormányhoz közel álló Nézőpont felmérése is azt mutatja, hogy az emberek 70 százaléka elégedett a mostani korlátozásokkal. Az MTI szerdai beszámolója szerint Áder Lengyelországban azt mondta: reményei szerint Magyarországon „húsvétig (április 4-ig) vagy legkésőbb a húsvétot követő időszakban, április végéig” fel lehet gyorsítani a védőoltások beadását. Így májusban, tavalyhoz hasonlóan ismét nyitni lehetne.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! c. műsorában azt mondta: valószínűleg a brit mutáció okozhatja az esetszámok növekedését. Beszélt arról is: együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak. Most úgy tűnik, hogy a védőoltások hatásosak a brit variáns ellen is, és megakadályozzák a súlyos betegség kialakulását, ezért fontos, hogy mindenki megkapja a vakcinát. Kitért arra is: valószínű, hogy a koronavírust az újabb és újabb oltásokkal sem tudják majd eltüntetni, hanem időnként visszatér. Egy biztos: ez a vírus, a járvány szelídülni fog, kevesebb ember betegszik meg, kevesebb ember hal meg akkor, ha a lakosság megfelelő részét be tudják oltani – írja az MTI.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!