Új információkat osztott meg a pécsi virológus az EU által engedélyezett vakcinákról

2021. február 10. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több információt osztott meg Facebook-oldalán az Európai Unió által engedélyezett vakcinákról Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, aki részt vett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) konferenciáján. Kemenesi egyéb részletek mellett a következőket írta:

  • Az Európai Gyógyszerügynökség által végzett hatósági ellenőrzés lefedi a vakcinafejlesztés kezdeti lépéseitől kezdve a használatot követő időszakot is.
  • A klinikai vizsgálati fázisokba 10-40 ezer embert vontak be. Közülük a vakcináltakat további két évig részletesen meg is figyelik.
  • Egyelőre nem tudni, meddig nyújtanak védelmet a vakcinák. Erre legkorábban a klinikai hármas fázis során beoltott emberek megfigyelése adhat információt. Egyelőre 6-7 hónap a leghosszabb időtartam, amit láthatunk. Ezek nagyon jó értékeket mutatnak, így ennél hosszabb védelem várható.
  • Továbbra sem lehet tudni, hogy a már beoltott emberek képesek-e tünetmentes vagy nagyon enyhe fertőzöttként továbbadni a vírust, ezért nekik is ugyanúgy be kell tartaniuk a távolságtartási és védelmi szabályokat.
  • Terhesség esetén az állatkísérletek nem mutattak káros hatásokat. Minden esetben orvosi konzultáció dönt a vakcinálásról. Ez igaz egyéb esetekre is, például az immunrendszert gátló terápiákban részesülő betegeknél is. További információk a várandósok és a gyerek oltásáról ebben a cikkünkben.
  • A Moderna esetében 18-94 éves korig vizsgálták a vakcinák alkalmazhatóságát, biztonságosságát és hatékonyságát. Az AstraZenecánál a legtöbb vizsgálati alany 18-55 év közé esett, viszonylag kevés idősebb alannyal, de a kialakult immunválasz idősekben is megfelelő volt és a biztonsági profil is megfelelő, de a most folyó vizsgálatok további adatait (nagyobb vizsgálati szám) megvárják. A Comirnaty oltóanyagánál 75 év felettieket is vizsgáltak, és nem figyeltek meg eltérést az oltási reakciókban.

A virológus teljes posztja itt olvasható:

-

Kövess minket Facebookon is!