Az operatív törzs szerint akár egy harmadik hullám elején is lehetünk

2021. február 10. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár egy harmadik hullám elején is lehetünk, anélkül hogy a másodiknak vége lenne, vagy a vírusmutációk is okozhatják azt, hogy az utóbbi két hétben romlottak a fertőzöttségi adatok, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az okokat vizsgálják. Európa több országában egyébként már javában a járvány harmadik hullámánál tartanak, erről itt olvashat.

  • 45 600 adag AstraZeneca-vakcina érkezik csütörtökön;
  • 21 600 adag Moderna-oltóanyag várható csütörtökön vagy pénteken.

Müller szerint már érzékelhető eredményük is van a védőoltásoknak: ha valaki megkapta mindkét adag oltást, azzal védetté válik, és ha kontaktba is kerül egy fertőzöttel, utána nem kell karanténba mennie.

Az oroszok benyújtották ellenőrzésre a Szputnyik V-t az Európai Gyógyszerügynökséghez, az operatív törzs abban reménykedik, hogy gyorsan jóváhagyják, csakúgy, mint a magyar hatóságok. Budapesten már el is kezdenek az orosz vakcinával oltani.

Ide kattintva a Telex járványszimulátorán megnézheti, hogyan terjed a koronavírus, és hogyan lehet gátat szabni neki, mennyit számít, ha kijárási korlátozásokat vezetnek be, és milyen hatékony fegyver tud lenni, ha minél több embert oltanak be.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass