Indul az idősek oltása az orosz Szputnyik V-vel

2021. február 9. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Szputnyik V vakcinával is elkezdik oltani az időseket az oltópontokon, de csak azok kapnak orosz vakcinát, akiknek nincs krónikus betegségük, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) két napja fejezte be a Szputnyik V vizsgálatát, és adta meg rá az engedélyt. Müller arra kért 560 fővárosi háziorvost, hogy válasszanak ki 5-5 embert, aki megkapja az oltópontokon a Szputnyik V-t. Tehát őket nem a háziorvosok oltják, csak ők jelölik ki az embereket, de Müller szavaiból úgy tűnt, ezek a kiválasztott emberek is eldönthetik, kérik-e az orosz vakcinát. Most egyelőre 2800 orosz vakcina elérhető. Az oltóorvosok megkapják a Szputnyik V alkalmazási leiratát, állítja Müller. További húszezer orosz vakcinát vizsgálnak még az NNK-ban.

Maguk a háziorvosok Pfizer-vakcinával oltják majd a legidősebb regisztráltakat.

A 18–60 év közötti krónikus betegeket pedig az AstraZeneca oltóanyaggal kezdik el oltani. 2040 háziorvos 10-10 embert, tehát összesen 20 400 embert tud majd ezzel beoltani. Müller szerint azért oltják már őket is, és nem csak az időseket, mert a krónikus betegek is ugyanúgy veszélyeztetettek, mint az idősek.

Az országos tisztifőorvos szerint „némi aggodalomra adnak okot” a friss járványügyi adatok és a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció. Újságírói kérdésekre ezeket is mondta:

  • Eddig 24 embernél mutatták ki a brit mutánst, a brazilt és afrikai mutánst még nem találták meg itthon.
  • Kedden 85410 adag Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra. Modernából csütörtökön jön 21600 vakcina jön.
  • Az AstraZeneca oltást kifejezetten a 18-60 éveseknek ajánlják.

Müller arról nem beszélt, hogy Szél Bernadett feljelenti őt hivatali visszaélés miatt, mert a független képviselő szerint a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák.

Kiderült az is az operatív törzsön, hogy több mint tíz külföldi bulizott a IX. kerületben hétfőn egy Airbnb-ben, vagy ahogy Kiss Róbert alezredes fogalmazott a keddi operatív törzsön, „magánrendezvényt tartottak”. A rendőrök intézkedtek.

A középiskolákban március 1-jéig még biztosan marad a távoktatás, óvodákba és általános iskolába továbbra is lehet járni, mondta Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár. A középfokú felvételik írásbeli része „zökkenőmentesen” lezajlott, Maruzsa szerint sehol nem fertőződött meg senki. Az államtitkár szerint a jegyek a járványidőszakban sem romlottak a korábbi évek átlageredményeihez képest. Az alapvető egészségügyi szabályok betartásával az érettségiző tanulók és oktatók találkozhatnak, konzultálhatnak személyesen is.

Maruzsa ezután arra kérte az oktatókat, nevelőket, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra. Eddig 26 százalékuk kérte a vakcinát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!