1279 új fertőzöttel, 98 újabb halálos áldozattal emelkedtek a hivatalos statisztika számai

2021. február 10. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1279 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 380 013 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 98 beteg, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 285 022 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 644 főre csökkent. 3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen, az elmúlt 24 órában 16 822 tesztet végeztek. Eddig 292 627 fő kapott oltást, közülük 113 570 fő már a második oltását is megkapta.

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Múlt héten megkezdődött és csütörtöktől folytatódik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása, az ehhez szükséges Pfizer-vakcinákat most kapják meg a háziorvosok, emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltanak majd a Szputnyik V vakcinával. A háziorvosok szerdától megkezdik a 60 év alatti krónikus betegek oltását is, az ehhez szükséges AstraZeneca-vakcina kiszállítása már megtörtént – közölte szerdán a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Előző nap 94 új halálos áldozatot és 1079 új fertőzöttet regisztráltak. Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az orosz Szputnyik V vakcinával is elkezdik oltani az időseket, de csak azok kapják ezt a vakcinát, akiknek nincs krónikus betegségük. Az oltóanyagokat az oltópontokon adják majd be az érintetteknek, a háziorvosoknak egyelőre 5-5 embert kell kiválasztaniuk erre.

Vélhetően azért csak ennyien kapják meg most az oltást, mert jelenleg mintegy 2800 orosz vakcina elérhető. Müller elmondásából kiderült, hogy a háziorvosok Pfizer-vakcinával oltják majd a legidősebbeket, a 18 és 60 év közötti krónikus betegeket pedig az AstraZeneca oltóanyagával kezdik el oltani. 2040 háziorvos 10-10 embert, tehát összesen 20 400 embert tud majd ezzel beoltani. Müller szerint azért oltják már őket is, és nem csak az időseket, mert a krónikus betegek is ugyanúgy veszélyeztetettek, mint az idősek.

Az országos tisztifőorvos kissé aggasztónak nevezte a friss járványügyi adatokat és a szennyvízben mért koronavírus-koncentrációt. Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy eddig 24 embernél mutatták ki a brit variánst, brazil és afrikai vírusmutációt még nem találtak. Müller arról nem beszélt, hogy Szél Bernadett feljelenti őt hivatali visszaélés miatt, mert a független képviselő szerint a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák.

A középiskolákban március elsejéig biztosan marad a távoktatás, az óvodások, bölcsődések és általános iskolások továbbra is járhatnak az intézményekbe. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár azt is elmondta, hogy a középfokú felvételik írásbeli része „zökkenőmentesen” lezajlott, szerinte sehol nem fertőződött meg senki, és a jegyek a járványidőszakban sem romlottak a korábbi évek átlageredményeihez képest. A köznevelésért felelős államtitkár arra kérte az oktatókat, nevelőket, hogy regisztráljanak az oltásra – eddig mindösszesen 26 százalékuk kérte a vakcinációt. Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január elején azt követelte: az egészségügyi és szociális dolgozók oltása után a köznevelési intézmények dolgozói jöjjenek az oltási sorban.

Noha a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció sem feltétlenül megnyugtató, több városban enyhítettek a maszkviselési szokásokon: Miskolcon és Kecskeméten sem kell már mindenhol maszkot viselni a városban, erről itt írtunk bővebben. Közben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon arról írt: a januári csökkenés után, „most már hetek óta, ha nem is drámai mértékben, de újra nő a fertőzések száma. (…) Már sokszor kértem, de bízom benne, hogy most valóban utoljára kell: figyeljünk oda, legyünk óvatosak, most tudjuk megakadályozni, hogy belobbanjon egy esetleges harmadik hullám. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy csak is az oltással térhetünk vissza régi életünkhöz. Ezért nagyon fontos lenne, hogy minél több ember megkaphassa a vakcinát. Kérek mindenkit, hogy bízzanak a szakemberekben, bízzanak az oltóanyagban!”

A WHO közben vizsgálja a koronavírus eredetét Vuhanban, és egyelőre úgy találták: semmi jel nem mutat arra, hogy a vírus egy laborból szabadult volna el. Továbbra is az a legvalószínűbb magyarázat, hogy egy állatfajról ugrott át az emberre. A WHO kutatócsoportja már közel egy hónapja vizsgálódik Kínában, hogy tisztázzák a vírus eredetét. Pontos válaszuk még nincs, de a csoportot vezető Peter Ben Embarek egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: a Covid-19 legvalószínűbb útja az volt, hogy egy közvetítő faj segítségével jelent meg az emberben. Egyelőre azonban még ezt is csak hipotézisnek tekinti a WHO, és a bizonyításhoz további tanulmányokra és célzott kutatásokra van szükség. Annyit már most tudnak a kutatók, hogy december 19-e előtt nem volt nyoma Vuhanban az új koronavírusnak, viszont a bizonyítékok szerint a huanani halpiacon már jelen lehetett.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!