A központi tájékoztatás szerint már 300 ezren kapták meg a védőoltást, de igazából csak 113 ezren tekinthetők beoltottnak

Legfontosabb

2021. február 10. – 22:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Már több mint 300 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon” – írja a Koronavírus Tájékoztatási Központ levelében azoknak, akik regisztráltak az oltásra. Ez a mondat azonban úgy lenne igaz, ha azt írták volna: 300 ezer ember kapott legalább egy oltást eddig.

Az itt látható statisztika alapján igazából csak 113 570 ember tekinthető beoltottnak – ők azok, akik a védettséghez szükséges mindkét dózist megkapták már az oltásból.

A grafikon folyamatosan frissülő változatát ebben az összefoglaló cikkünkben láthatja

Ha azt szeretnénk tudni, közülük hány ember szervezetében alakult ki a védettség, akkor a hét nappal ezelőtti adatot érdemes nézni, hiszen a védettség a második dózis beadása után egy héttel várható: ők 75 036-an vannak a február 3-i adat szerint.

Ennek ellenére akár ők is elkaphatják a fertőzést, ahogy ez nemrég egy német idősotthon lakóival történt. A védettség a beoltott emberek esetében azt jelenti, hogy ugyan a vírust elkaphatják, de miután szervezetük már képes felismerni az idegen kórokozót, a Covid-19 betegség nem tud súlyos, kórházi kezelést igénylő tüneteket okozni náluk. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a már beoltott emberek képesek-e tünetmentes vagy nagyon enyhe fertőzöttként továbbadni a vírust, ezért nekik is ugyanúgy be kell tartaniuk a távolságtartási és védelmi szabályokat – írta egy Facebook-posztban Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

A Koronavírus Tájékoztatási Központ azt is írja a levelében, hogy az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, az idősotthonokban élők oltása folyamatosan zajlik, az elmúlt napokban pedig 40 ezer saját otthonában lakó idős ember kapott oltást a háziorvosánál vagy az oltópontokon.

A következő napokban további szállítmányok érkeznek, így egyre gyorsabban zajlik majd az oltási program, olvasható a levélben. Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: kedden Pfizer-oltóanyag érkezett, csütörtökön 45 600 adag AstraZeneca-vakcina jön, és 21 600 adag Moderna-oltóanyag várható csütörtökön vagy pénteken.

Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője szerdán azt mondta: a védőoltási kampány a héten is folytatódik a háziorvosok körében, így 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat, további 2964 rendelőben pedig a Pfizer/BioNTech készítményével oltják be a legidősebbeket. Ezen a héten így már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcina beadásában. Budapesten további 560 háziorvosi praxis öt-öt jelentkezőt oltópontra irányíthat, ahol a Szputnyik oltóanyagot kapják majd meg.

Magyarországon már négy különböző vakcinatípussal zajlanak az oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, AstraZeneca) – írja a Koronavírus Tájékoztatási Központ. A levél szerint csak olyan vakcinát lehet alkalmazni, amelyet a magyar gyógyszerészeti hatóságok biztonságosnak és hatékonynak minősítenek és engedélyeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!