Még soha nem volt ennyi haláleset egy nap alatt: 152 beteg halt meg

2020. november 28. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

6268 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 204 708 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 152 beteg, így az elhunytak száma 4 516 főre emelkedett. A gyógyultak száma 54 021 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 146 171 fő. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7536 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 644-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Pénteken az addigi legmagasabb halálozási arányról tájékoztatott az operatív törzs, 135 ember vesztette életét koronavírus-fertőzés következtében.

Pénteken az új esetek aránya (6393) az új mintavételekhez (21 006) képest szintén kiugróan magas: 30,3 százalék volt. Szombaton is magas volt a pozitivitási ráta, az új mintavételekhez (21562) képest jelentettek új 6268 esetet, ez 29,1 százalékot jelent.

„A kórházakban nem látok biztató jeleket” – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában. A kormányfő úgy véli két frontvonal, két csatatér van a járvány elleni védekezésben, az egyik a kórházakban, a másik az iskolákban. Előbbiben életeket, utóbbiban munkahelyeket mentenek, ugyanis ha a szülő nem tudja beadni a gyereket az iskolába, nem tud elmenni dolgozni, ami a megélhetését veszélyezteti. Orbán optimista, de nem az adatok alakulása miatt, hanem mert az első hullámot is sikerült legyőzni. Úgy látja, egyre többen vannak kórházban: az operatív törzs pénteki ülésére hivatkozva azt mondta, hogy 9500-an szorulnak kórházi ellátásra, de hamarosan el fogják érni a tízezres fekvőbetegszámot – ez egyébként ellent mond a hivatalos adatoknak, pénteken a kórházban ápoltak száma 7591 volt.

Több mint négyezer orvost, medikust, rezidenst és ápolónőt készítettünk fel az esetleges aktív tevékenységre a Covid ellen. Ha ezeket a körülményeket is figyelembe veszem, akkor én úgy gondolom, hogy a szakemberek száma is elegendő ahhoz, hogy ezen a kritikus időszakon átjussunk” – mondta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben az orvosok átképzéséről kérdezték. Mint mondta, tavasz óta készítik fel az orvosokat, orvostanhallgatókat a védekezésre, a továbbképzés egy része digitálisan, egy másik része pedig a gyakorlatban zajlik.

A magyar orvosok jövő héttől oroszországi laborokban nézik majd a vakcina előállítását, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken. A koronavírus elleni vakcináról Szijjártó többedszer elismételte a sajtótájékoztatón, a kormány azon dolgozik, hogy a magyar emberek az elsők között jussanak hozzá. A miniszter szerint a magyar emberekkel szembeni felelőtlenség lenne az, ha valamelyik lehetőségről – nyugati és keleti oldalról érkező vakcinákról – lemondanánk, mert nem lehet tudni, melyik készül el előbb, ezért a kormány minden lehetőségen rajta tartja a kezét, mondta. Szijjártó újra elmondta azt is, hogy Magyarországon csak azt a vakcinát lehet majd használni, amire a magyar hatóságok engedélyt adnak, amit ők biztonságosnak tartanak.

A szavak szintjén már beindult a nagy vakcinaharc. Gulyás Gergely miniszter azt mondta, vakcinaügyben sem lehet szolidaritásra számítani, a Pfizer például Amerikába szállíthat majd először. Megkerestük a céget, amely a Telexszel közölte, oda szállítanak, ahol engedélyt kapnak. Még az is kérdéses, hogy hol megy majd a leggyorsabban az eljárás. Annyi biztos, hogy nagy helyezkedés folyik a vakcinák biztosításáért – írtuk elemző cikkünkben, amit itt olvashat el bővebben.

Hazaengedték azt a két éves kisfiút, akinél először mutattak ki sokszervi gyulladást koronavírus miatt. Az antitest vizsgálatok alapján a kisfiú az elmúlt hetekben, hónapokban kaphatta el a koronavírust, de már nem volt kimutatható, mikor az egyetem klinikájára került, csak a sokszervi gyulladás, amit immunglobulin és szteroid terápiával kezeltek, amitől folyamatosan javult az állapota és nyolc nap után hazaengedték a kórházból.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón kis türelmet kért, egyelőre még nem tudta megmondani, hogy karácsonyra szigorodhatnak-e tovább a szabályok, illetve hogy mire számíthatnak azok, akik külföldről jönnének haza karácsonyozni. Azt mondta, december 10-ig meghozzák a további korlátozásokról a döntéseket, a jelenlegi adatok alapján szerinte még korai lenne határozni ezekben a kérdésekben. A karácsony mellett a síeléssel kapcsolatban sem fix még semmi: nincs döntés arról, kinyithatnak-e a hazai pályák, mindenesetre külföldi sítúrák szervezéséről lebeszélné a magyarokat a miniszter.

A szombati nap legfontosabb koronavírusról szóló híreit itt találja egy helyen összegyűjtve.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!