Még soha nem haltak meg ennyien egy nap alatt: 135 új áldozata van a koronavírusnak

2020. november 27. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 198 440 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában újabb 135 beteg halt meg, így az elhunytak száma 4364 főre emelkedett. Még soha nem halt meg ennyi beteg egy nap alatt, az eddigi legmagasabb szám 121 volt, múlt szombaton.

Az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu portálon.

Az új esetek aránya (6393) az új mintavételekhez (21 006) képest szintén kiugróan magas: 30,3 százalék.

A kormányzati tájékoztatási oldalon azt írják, a beazonosított fertőzöttek számában megjelennek azok az eredmények is, amiket a mentősök, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében elvégzett gyorsteszteléssel szűrtek ki. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye ugyanakkor csak jövő hét elején várható.

Gulyás a csütörtöki kormányinfón kis türelmet kért, egyelőre még nem tudta megmondani, hogy karácsonyra szigorodhatnak-e tovább a szabályok, illetve hogy mire számíthatnak azok, akik külföldről jönnének haza karácsonyozni. Azt mondta, december 10-ig meghozzák a további korlátozásokról a döntéseket, a jelenlegi adatok alapján szerinte még korai lenne határozni ezekben a kérdésekben. A karácsony mellett a síeléssel kapcsolatban sem fix még semmi: nincs döntés arról, kinyithatnak-e a hazai pályák, mindenesetre külföldi sítúrák szervezéséről lebeszélné a magyarokat a miniszter.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy 961 koronavírusos beteget kezelnek intenzív osztályon, és a most felálló Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz a még pontosabb nyilvántartás. Azért van több tízezres különbség a statisztikákban az aktív fertőzöttek, illetve a kórházban és karanténban lévők száma között, mert formális karanténhatározat nélkül is otthon vannak a koronavírus-fertőzöttek, mert így is karanténkötelezettség áll fenn.

A miniszter szerint néhány hét múlva látszani fog a fény az alagút végén a vakcinák révén, amelyek hamarosan érkezni kezdenek az országba. 12 millió adagot kötött le Magyarország, ezek most európai és amerikai fejlesztések, de tárgyalnak orosz, kínai és izraeli cégekkel is.

Csütörtökön 2021. február 1-jéig meghosszabbította a kormány a határforgalom-ellenőrzést és a határőrizetet. A határzár értelmében külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételekkel léphet be, miközben a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig karanténba kell vonulniuk.

Az elmúlt napok trendjei alapján szerdán még azt írtuk, hogy kicsit enyhült a járvány felfutása, de még korai lenne hátradőlni. Több mint két hét telt el azóta, hogy november 9-én a kormány az eddigi legkeményebb koronavírus-korlátozásokat vezette be Magyarországon. Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom, betiltottak minden gyülekezést, nem lehet éttermekben enni, nincs mozi és színház, focimeccseket sem lehet nézni, a középiskolák és egyetemek átálltak online oktatásra. Az azóta eltelt időszakban az látható, hogy az aktív fertőzöttek száma ugyan nő, a növekedési ütem azonban lassul – ezt grafikonjaink segítségével részletesen bemutatjuk a cikkünkben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!