Karanténba vonult a horvát kormányfő

Karanténba vonult a horvát kormányfő
Utcai autós covid-tesztelés Budapesten. Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Minden fontos hír a koronavírusról szombaton egy helyen.

Karanténba vonult Andrej Plenkovic horvát kormányfő, mert a felesége koronavírustesztje pozitív lett. Ana Maslac Plenkovicnál jelentkeztek a légúti fertőzés jellemző tünetei, és belázasodott. Szombaton teszteltette magát, és kiderült, valóban fertőzött. Ezután a kormányfőn is végeztek tesztet, amely negatív lett. Kötelező, tíznapos karantént rendeltek el neki a hatóságok. Ez alatt miniszterelnöki feladatait otthonról végzi. (MTI)

Már jövő hét elején, azaz néhány napon belül megkaphatja az engedélyt a vakcina, aztán órákon belül szállítanák is az eddigi egyik legígéretesebb koronavírus-vakcinát. További részletek a cikkünkben.

105 gondozott és 49 gondozó lett koronavírusos az önkormányzati fenntartású Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában – derül ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzéséből.

Szél azután kérte ki az adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvostól, hogy soproni civilek megkeresték őt azzal, hogy a súlyos helyzet ellenére a gondozottak hozzátartozói nem kapnak tájékoztatást az intézménytől. A 154 fertőzöttből Müller válasza szerint még 151 fő fertőzött továbbra is, három gondozó időközben meggyógyult. A betegek közül hárman vannak kórházban. Az intézmény gondozottjai közül eddig 12-en haltak meg a járványban.

Szél a többi kérdésére – teszteltek-e az intézményben, megfelelően izolálták-e a fertőzötteket, biztosított-e a szükséges létszámú személyzet – nem kapott választ. A képviselő megjegyezte még, hogy a tavaszi hullámban, az ellenzéki fenntartású Pesti úti idősotthon esetében sokkal közlékenyebb volt a tisztifőorvos.

Több mint hatvan embert letartóztattak Londonban, miután a koronavírus-járvány miatti lezárások ellen tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Több százan vonultak utcára, a szabadságuk visszaadását követelve, jelentős részük maszk nélkül. További részletek ebben a cikkünkben.

Az ingyenes tesztelés kapacitáshiány miatt már nem elérhető a tünetmentes állampolgároknak Svédországban, mesélte egy kint élő magyar orvos a Szabad Európának. Kerényi Áron, a Karolinska stockholmi egyetemi kórház orvosa azt mondta, a betegeknek vagy az egészségügyi személyzetnek ettől függetlenül gond nélkül elérhetőek a tesztek. Mint mondta, „ha én most beteg lennék, akkor otthon kéne maradnom, be kéne jelentkeznem egy appba, ami után egy taxis kihozná a tesztet, és csak vissza kéne küldenem.” Szerinte az orvosok között érezni az aggodalmat, az ő kórházuk intenzív ágyai eléggé tele vannak. Svédországban szintén elnapolták a halasztható műtéteket, az orvosok és ápolók egy részét pedig átcsoportosították a koronavírusos részlegekre. (Szabad Európa)

A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton. Szerinte az újonnan kifejlesztett oltásoknál nem észlelnek hosszú távú mellékhatásokat, így a világ bármely pontjáról érkező oltóanyag biztonságos lesz. Szlávik beszélt arról is, a „koronavírus-fáradtság” eléri az embereket, egyre többen nem szeretnének maszkot használni, nekik komoly reményt adhat a vakcina, amelynek segítségével feloldhatóvá válnak a korlátozó intézkedések. Mint mondta, a következő időszakban azonban még emelkedhet a fertőzöttek és halottak száma, de remélhetőleg karácsonyig bekövetkezik a járvány tetőzése. (MTI)

Különösen szigorú rendeletet adott ki a romániai Argeș megyei közegészségügyi hatóság: az üzletláncokkal folytatott megbeszélést követően közölték a lakossággal, hogy ezentúl tilos a bevásárlókosarak használata a szupermarketekben. Bár a boltokban rendszeresen fertőtlenítenek, a bevásárlókosarak fogantyúi még így is a legszennyezettebbnek számítanak járványügyi szempontból, azt pedig nem lehet megoldani, hogy a kosarak mellé egy külön alkalmazottat állítsanak egy palack fertőtlenítővel. Ezentúl mindenki a saját szatyrába pakolhatja be az árut. A rendelet egyébként kitér arra is, hogy a szupermarketek ezentúl eldönthetik, hogy egyszerre hány embert engednek be boltokba. (Főtér)

A brit kormány tudományos tanácsadó bizottsága, a Sage javaslatokat tett a briteknek annak érdekében, hogy 2021 ne kiugró fertőzésszámokkal induljon az évvégi ünnepek miatt: ha lehet, inkább halasszák el a nagyobb családi összejöveteleket, vagy tartsák meg azt online vagy a szabadban. Ha mégsem halasztják el, akkor rövid ideig tartson a közös ünneplés, kerüljék a fizikai érintkezést (ölelkezés, puszi), tartsák tisztán a felületeket, gyakran szellőztessenek, ne énekeljenek, és társasjátékozás helyett inkább a kvízjátékokat tanácsolják. A további javaslatokat ebben a cikkünkben olvashatják el.

Ausztriában a lakosok több mint fele hajlandó részt venni abban a jövő héten induló, az egész országra kiterjedő antigén-tesztelésben, amelynek célja, hogy teljesebb képet kapjanak a lakosság koronavírus-fertőzöttségének mértékéről. A Profil hírmagazin részére készült felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy „biztosan” vagy „valószínűleg” részt fog venni az országos antigén-tesztelésben. Az Unique közvélemény-kutató felmérése szerint jelenleg Ausztriában minden ötödik ember utasítja el kategorikusan, hogy részt vegyen egy koronavírusteszten. További 17 százalék foglalt úgy állást, hogy „inkább nem” vetné alá magát a tesztnek. Az észak-olaszországi Dél-Tirol régióban jelentős részvétellel lebonyolított tömeges teszteléssel sikerült a vírus terjedése szempontjából kulcsfontosságú reprodukciós rátát 1,4-ről 0,5-re csökkenteni. (MTI)

A koronavírus terjedése miatt érvényben lévő korlátozó intézkedések miatt tiltakoztak tüntetők Bécsben október 31-én. Fotó: Florian Wieser/MTI/EPA
A koronavírus terjedése miatt érvényben lévő korlátozó intézkedések miatt tiltakoztak tüntetők Bécsben október 31-én. Fotó: Florian Wieser/MTI/EPA

Szerbiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 60 év alatti, és aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi néhány napban sokkal többen kerültek kórházba, mint ahányan felgyógyultak a betegségből – jelentette ki Darija Kisic Tepavcevic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja. A regisztrált fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 7780-nal 155 994-re emelkedett.

Amint látható, Magyarország után a környező országok közül Szerbiában a legmagasabb a 100 ezer főre jutó regisztrált aktív estek száma (1410), ráadásul úgy, hogy november elsején ez az érték még náluk volt a legkisebb (184).

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 1423-ra nőtt. (MTI)

Meghalt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője. A család tájékoztatása szerint a művész szerdán halt meg koronavírus-fertőzés következtében. Az Állami Bábszínház, később a Budapesti Gyermekszínház, majd az Arany János Színház színészeként dolgozott, és feleségével ötven éve az országjáró, kétszemélyes Budai Bábszínház művésze volt. Cikkünket itt olvashatja el.

Újabb Volánbusz-állomásokon kötelező a jegyelővétel december 1-től a koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása érdekében. December 1-től bővül azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés, a pénztári nyitva tartás időszakában kötelező elővételt vezet be december 1-től a következő autóbusz-állomásokon: Baja, Barcs, Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Győr, Harkány, Hévíz, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Kisvárda, Lenti, Marcali, Miskolc, Nagyatád, Nyíregyháza – Petőfi tér 2., Salgótarján, Sopron, Szeged, Szolnok, Szombathely – Ady tér. A felsorolt autóbusz-állomásokon az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra. A pénztárak nyitva tartása alatt az autóbusz-vezetőknél nem vásárolható semmilyen díjtermék. (MTI)

Több üzletbe csak az időseknek meghatározott vásárlási idősávban (hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között) engedik be az időseket, de ez jogellenes. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a rendelet nem korlátozza az idősebbek bolti látogatásait. Jogellenes, ha az üzemeltető megtagadja a belépés lehetőségét a 65 év felettiektől, de hozzátette: a szabad vásárlás lehetősége ellenére azt javasolják, hogy a védett korosztály tagjai a délelőtti idősávon kívül csak elkerülhetetlen esetben keressék fel az üzleteket, amelyekben karácsonyig egyre nőhet a vevők száma. (Magyar Nemzet)

Idős vásárlók egy üzlet előtt az I. kerületi Mészáros utcában november 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Idős vásárlók egy üzlet előtt az I. kerületi Mészáros utcában november 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

November 6-án volt először, hogy 100 fölé nőtt itthon a koronavírusjárvány halálos áldozatainak száma, azóta 12 napon is megtörtént ez. Pénteken és szombaton is soha nem látott számokat közölt az operatív törzs, a tegnapi 135 után, ma 152 halottról számoltak be. Három napja az új fertőzöttek száma 6 ezer fölött van, az aktív esetek száma 146 ezer fölé nőtt. Részletes cikkünket itt olvashatja el.

Az előző hónapban több mint 12 ezren hunytak el, ami a tavaly októberinél 15 százalékos halálozási többlet – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az októberi halálázások száma jelentős mértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest: összesen 12 113-an veszítették el az életüket, ami 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi érték. Ennek hátterében valószínűsíthetően a jelenlegi koronavírus-fertőzés okozta halálozások számának növekedése állhat – mondta az InfoRádiónak a KSH Népesedési statisztikai osztályának vezetője. Ugyanakkor a januártól októberig tartó időszakban elhunyt személyek száma – 106 726 – továbbra is alacsonyabb, mintegy 1,5 százalékkal a 2019-es évihez képest. (Infostart)

A világon 61 604 201 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 442 171, a gyógyultaké pedig 39 404 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 13 088 282 fertőzött volt eddig a napig, 264 850-en haltak meg, és 4 947 446-an meggyógyultak. Indiában 9 309 787 fertőzöttet, 135 715 halálos áldozatot és 8 718 517 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 6 238 350 fertőzöttről, 171 974 halálos áldozatról és 5 581 436 gyógyultról tudni. (MTI)

  • Még soha nem haltak meg ennyien egy nap alatt: 135 új áldozata volt a koronavírusnak péntek délelőttre. Az eddigi legmagasabb szám 121 volt. Ezzel az elhunytak száma elérte a 4364-et. További magyar statisztikák erre.
  • Csütörtökhöz képest majdnem 600 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma globálisan, így már világszerte 60,9 millió esetet tartanak nyilván. Nőtt a halálos áldozatok száma is, 1 431 513-ra emelkedett a számuk, a gyógyultaké pedig 39 027 684-re.
  • Orbán nem lát biztató jeleket a kórházban. Pénteki rádióinterjújában azt mondta a miniszterelnök, hogy egyre többen vannak kórházban: az operatív törzs pénteki ülésén közölt adatok szerint 9500-an, de el fogják érni a tízezer kórházi ágyon fekvő betegszámot hamarosan.
  • Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy a Pfizer Amerikába szállíthat majd először. Megkerestük a céget, amely azt közölte, oda szállítanak, ahol engedélyt kapnak. Még az is kérdéses, hogy hol megy majd a leggyorsabban az eljárás. Annyi biztos, hogy nagy helyezkedés folyik a vakcinák biztosításáért. Cikkünk a témában.
  • A Normafán hétvégén óriási tömegre számítanak, ha betelnek a parkolók, vissza fogják fordítani az autósokat.
  • Szlovákiában már az ingázó diákoknak és dolgozóknak is 2 hétnél nem régebbi negatív tesztet kell felmutatni a belépésnél.
  • Ígéretes volt az AstraZeneca vakcinája, de újra kell tesztelni egy gyártási hiba miatt.
  • Észak-Koreai hekkerek próbáltak meg betörni olyan dél-koreai gyógyszergyártó cégek rendszereibe, amelyek koronavírus elleni oltáson dolgoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!