Hazaengedték azt a kisfiút, akinél először mutattak ki sokszervi gyulladást koronavírus miatt

2020. november 27. – 23:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyógyultan engedték haza a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájáról azt a két éves kisfiút, akinél először diagnosztizáltak sokszervi gyulladást, ami egy nagyon ritka, de súlyos következménye a gyerekkori Covid-19 betegségnek, írja a Semmelweis Egyetem.

Az antitest vizsgálatok alapján a kisfiú az elmúlt hetekben, hónapokban kaphatta el a koronavírust, de már nem volt kimutatható, mikor az egyetem klinikájára került csak a sokszervi gyulladás (PIMS: Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome), amit immunglobulin és szteroid terápiával kezeltek, amitől folyamatosan javult az állapota és nyolc nap után hazaengedték a kórházból.

A kisfiú 2020. november 21-én került a klinikára magas lázzal, testszerte kiütéssel, kötőhártyagyulladással, nyirokcsomó-megnagyobbodással, valamint tüdőgyulladással. Magát a sokszervi gyulladást nem a koronavírus-fertőzés okozta, hanem az időben később jelentkező, a gyógyulását követő kóros immunreakció.

A Semmelweis Egyetemen a gyermekellátásban eddig 30 pozitív esetet kezeltek a fekvőbeteg-ellátásban, a járóbetegek között pedig 27 fertőzött volt. A sokszervi gyulladás tüneteivel kezelt gyermekek átvételét, illetve konzultációját az aktuális kapacitástól függően a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika az egész országból vállalja.

(Borítókép: Soós Lajos/MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!