99 beteg meghalt, közel 7500 ember van kórházban

2020. november 18. – 09:30

frissítve

99 beteg meghalt, közel 7500 ember van kórházban
Egy beteg fekszik a koronavírussal fertőzöttek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban május 8-án – Fotó: Árvai Károly / kormany.hu / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

4290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 beteg, így az elhunytak száma 3380 főre emelkedett, 34 846-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 118 723 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Kedden 21 519 tesztet végeztek el, ebből lett 4290 pozitív, ez azt jelenti, hogy minden ötödik mintavétel pozitív eredménnyel járt. Az elmúlt napokban probléma volt az adatokkal a koronavírus terjedéséről tájékoztató hivatalos oldalon. A vasárnap elvégzett tesztek száma hétfőn hibásan került fel, majd nem javították, és kedden már csak egy kiugró tesztszám jelent meg, közel 28 ezer. Ebből adódott, hogy hétfőn több fertőzött volt a hivatalos tájékoztatásban, mint amennyi tesztet elvégeztek. Az összes fertőzött számát később javították.

Magyarországon is extrém terhelés nehezedik az egészségügyi rendszerre, de tervszerűen védekezünk, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Azok a kórházak, ahol korábban még nem láttak el koronás betegeket, ott az orvosok tapasztalatcserére mennek. A többletkapacitásokat is folyamatosan léptetik életbe. Ágy van, lélegeztetőgép van, de a személyzet korlátozott. „Fáradnak az egészségügyi dolgozóink, pontosan rögzíteni kell a pihenőidejüket is, hogy bírni tudják a terhelést” –mondta az országos tisztifőorvos. Szerinte egyéni felelősségünk is van abban, hogy a rendszer bírja a terhelést.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy klinikus szakemberek is megerősítik, hogy van olyan személy, aki már másodjára kapja el a betegséget. A fertőződésre különbözőképpen reagálunk, általában véve, populációs szinten, ha valaki átesett a betegségen, hat hónapig védettnek lehet tekinteni. Kedden írtuk meg, hogy nemcsak súlyosan megégett, de újra is fertőződött koronavírussal az a romániai kórháztűzben megsérült orvos, akit Belgiumba szállítottak kezelésre. A 48 éves doktoron PCR-tesztet végeztek, mielőtt átszállították a belga kórházba, ami pozitív lett. Az eredmény azért meglepő, mert noha Denciu koronavírusos betegekkel is dolgozott, az intenzív osztályos orvos már átesett a fertőzésen az egészségügyi hatóságok szerint, sőt, egyike volt a rendszeres plazmadonoroknak.

Az Európai Bizottság (EB) kedden jóváhagyta annak a szerződésnek a megkötését, melynek révén az Európai Unió hozzájuthat a CureVac európai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcinához. A szerződés értelmében a tagállamok első körben 225 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak majd, és ezután további 180 millió adagot igényelhetnek a cégtől. A vakcinát csak akkor szállítják majd le, ha bebizonyosodik, hogy biztonságos és hatásos. A CureVac németországi székhelyű vállalat, egy teljesen új, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló oltóanyagtípus kifejlesztésén dolgozik. Az EB korábban az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Janssen Pharmaceutica és a BioNtech–Pfizer vállalatokkal kötött szerződést.

Kedden annak jártunk utána, hogy miért van olyan sok cukorbeteg áldozata a koronavírus-járványnak. A cukorbetegek a koronavírus egyik legveszélyeztetettebb csoportjába tartoznak, nagyobb arányban kerülnek súlyos állapotba a fertőzést elkapók, és kétszer nagyobb a halálozás kockázata náluk. Cikkünkből azonban kiderül, hogy rettegniük azért nem kell: a jól kezelt és kontrollált cukorbetegséggel a rizikófaktor is csökkenthető.

„A nyomás nagy, de egyelőre minden fronton állják a sarat az orvosok, az ápolónők, a kórházi szakszemélyzet és az iskolák is” – fogalmazott Orbán Viktor az operatív törzs hétfő hajnali ülése után közzétett videóban. Azt mondta, jelenleg 13 049 olyan üres ágy van a kórházakban, amelyeken tudnak koronavírusos betegeket ápolni. Ebből 1634 intenzív ágy. Azt már múlt kedden is elismerte Orbán a közmédiának adott interjúban, hogy van elég ágy és gép, csak épp „a szakemberek száma véges”. Akkor arról beszélt, hogy az egészségügyi ellátásban dolgozók létszáma miatt kellett meghozni az újabb szigorító döntéseket.

Az első hullám idején a négy nagy orvosegyetem komplex, országos szűrés során mérte fel a lakosság fertőzöttségét Magyarországon, és arra jutottak, hogy a magyarok kb. egy százaléka eshetett már át addigra a fertőzésen. Most felmérés ugyan nem volt, mert Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának tájékoztatása szerint azt a tetőzés után kell elvégezni, de a hazai adatok monitorozása és a tesztelési eredmények alapján úgy gondolják: a lakosság kb. tizede eshetett át a fertőzésen.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!