Müller Cecília: Fáradnak az egészségügyi dolgozók

2020. november 17. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját Torba Attila, a Magyar Honvédség alezredese kezdte, aki arról beszélt, hogy a honvédség tavasz óta folyamatosan közreműködik a járványügyi védekezésben. Jelenleg 60 katona vesz részt a kórházparancsnoki feladatok ellátásában, hétfőtől pedig 1100 katona 93 kórházban segíti az egészségügyi dolgozókat.

Hőmérőznek, betegek kísérnek, logisztikai és adminisztratív feladatokat látnak el. Emellett folytatják a közintézmények fertőtlenítését, részt vesznek a kijárási tilalom ellenőrzésében, segítik a rendőrök munkáját, de nem intézkedhetnek helyettük. A katonák ott vannak a határoknál is, a határvédelemben „eddig több 3200 katona vett részt”, mondta az alezredes.

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos összegezte az elmúlt 24 óra adatait. Mára 5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 91 többségében idős, krónikus beteg, a legfiatalabb áldozat 25, a legidősebb pedig 95 éves volt, mondta az országos tisztifőorvos.

Jelenleg 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen.

Azok, akik már átestek betegségen, továbbra is adhatnak vérplazmát, ezért Müller arra kérte a gyógyult embereket, jelentkezzenek. Róluk a szakemberek döntik el, hogy adhatnak-e várplazmát, ugyanis a jelentkezők csupán 10 százaléka alkalmas erre.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy az eljárásrend változatlanul érvényes. Vagyis a laboratóriumi vizsgálatot a háziorvos rendeli meg és az Országos Mentőszolgálat koordinálja. A gyanús személyeket otthonukban vagy a szűrőpontokon szűrik le.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyleti központjának vezető-helyettese kedden is összegezte az elmúlt 24 óra száraz rendőrségi statisztikáját. Eszerint:

  • Helytelen maszkviselés miatt 293 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök: 97 főt figyelmeztettek, 101 helyszíni bírságot szabtak ki és 49 szabálysértési feljelentést tettek.
  • Az üzletek ellenőrzésekor 3 helyet ideiglenesen bezárattak, így eddig összesen 46 üzletre került átmenetileg lakat. Ezúttal egy budapesti kávézót és fodrászatot, valamint egy monostorpályi presszót csuktak be.
  • Kijárási tilalommal összefüggésben 358 személlyel szemben intézkedtek: 336 személy ténylegesen megszegte a kijárási tilalmat, 13-an pedig a kutyasétáltatás szabályait szegték meg, ők jellemzően nem tartották be az 500 méteres szabályt.

Kérdeztünk, nem válaszoltak

Ma is több kérdést küldtünk az operatív törzsnek. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak, hogy

  • az iskoláknak mit kell, és mit nem kell kommunikálniuk, titkolhatják-e például, hogy hány covidos tanár és diák van?
  • A kormányfő, és az operatív törzs képviselői többször is azt mondták, Ausztria afféle laboratóriumként szolgáltat mintát Magyarország számára a járványkezelésben, hiszen a tapasztalatok szerint a hazai helyzet egy-két héttel követi az ottanit. Amennyiben ez így van: tett javaslatot az operatív törzs a kormánynak újabb szigorításokra, teljes kijárási korlátozás bevezetésére?
  • Tettek javaslatot a kormánynak a bevásárlóközpontok, valamint az iskolák teljes zárására?
  • Milyen esetben és mikor várhatóak újabb szigorítások?
  • Jelenleg hány aktív fertőzöttről van tudomása az operatív törzsnek megyei bontásban?
  • Ha településszintű adatokkal rendelkeznek az igazolt és jelenleg aktív fertőzöttekről, akkor miért nem lehet ezeket – a személyiségi jogok figyelembevételével nem települési, hanem – megyei szinten közzétenni?
  • Jelenleg hány koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályon úgy, hogy nincs szükség a gépi lélegeztetésére?
  • Jelenleg hány egészségügyi dolgozó szükséges a koronavírusos betegek ellátásának biztosítására, ideértve az intenzív terápiára, és külön a lélegeztetésre szoruló betegek ellátását?
  • Hány egészségügyi dolgozónál – orvos, ápoló, szakszemélyzet – mutatták ki a koronavírust?
  • Hány egészségügyi dolgozó – orvos, ápoló, egészségügyi szakszemélyzet – van jelenleg karanténban?
  • Összesen hány önkéntes egyetemi hallgató dolgozik jelenleg a tesztelési pontokon, illetve az OMSZ-nál?

Kérdéseinkre ezúttal sem válaszoltak. Egyéb újságírói kérdésekre az alábbiakat reagálták:

  • Magyarországon is extrém terhelés nehezedik az egészségügyi rendszerre, de tervszerűen védekezünk. Azok a kórházak, ahol korábban még nem láttak el koronás betegeket, annak orvosai tapasztalatcserére mennek. A többletkapacitásokat is folyamatosan léptetik életbe. Ágy van, lélegeztetőgép van, de a személyzet korlátozott. „Fáradnak az egészségügyi dolgozóink, pontosan rögzíteni kell a pihenőidejüket is, hogy bírni tudják a terhelést” – mondta Müller Cecília. Szerinte egyéni felelősségünk is van abban, hogy a rendszer bírja a terhelést. (M1, RTL Klub)
  • Az autóban nem kell maszkot viselni. Ha rolleren, kerékpáron egyéni sportolást végzünk, szintén nem kötelező a maszk.
  • A Siófoki Gondozási Központba is betört a járvány, erősítette meg az országos tisztifőorvos. Az 56 dolgozó közül 10-en lettek pozitívak, a gondozottak közül pedig 44-en lettek betegek. Többségüknek jó az egészségügyi állapota, mindössze egy embert kellett kórházba szállítani, hárman azonban meghaltak. (RTL Klub)
  • A klinikus szakemberek is megerősítik, hogy van olyan személy, aki már másodjára kapja el a betegséget. A fertőződésre különbözőképpen reagálunk, általában véve, populációs szinten, ha valaki átesett a betegségen, hat hónapig védettnek lehet tekinteni. (InfoRádió)
  • Amikor a betegség elkezdődik, az informatív adatnak számít a klinikus és a járványügyi szakemberek számára. Amikor a betegség lecseng, és a tünetek kezdetétől eltelik tíz nap, a WHO jelentése szerint az illető már fertőzőképes vírust nem ürít. (InfoRádió)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!