Ötkilométeres utazási korlátozást vezetnek be Írországban

2020. október 19. – 07:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

23:30 – Ötkilométeres utazási korlátozás jön Írországban

Írországban a következő hat hétre ötkilométeres utazási korlátozást vezetnek be, valamint bezárják az üzletek nagy részét, hogy így csökkentsék a járvány terjedését. Ha valaki öt kilométernél távolabb megy az otthonától, akkor pénzbüntetést kap, a szabadban pedig csak két háztartás tagjai találkozhatnak. A fodrászatokat, szépségszalonokat és konditermeket is bezárják, az éttermekből pedig csak elvitelre lehet rendelni. Az oktatási intézmények egyelőre nyitva maradnak, ám a pedagógusok szakszervezte várhatóan kérni fogja a digitális oktatása való átállást. Az intézkedések szerda éjféltől lépnek életbe az ír sajtóba kiszivárott tervezett szerint. Hétfőn 1031 új fertőzöttet regisztráltak, így mr közel 51 ezren kapták el a vírust Írországban, a járvány halálos áldozatainak száma 1852. Az Észak-Írországgal határos megyékben a legmagasabb a fertőzöttek aránya. Az elmúlt héten Észak-Írországban négy hétre bezárták az iskolákat nagy részét, a kocsmákat és az éttermeket is. (Guardian)

21:18 – Zárlat egy bajorországi járásban

A koronavírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt zárlatot rendeltek el a bajorországi Berchtesgaden járásban hétfőn. A járási egészségügyi hivatal szakemberei már nem tudják feltárni a fertőzési láncolatokat, ezért „a legszigorúbb protokollt kell alkalmazni, hogy minél hamarabb visszanyerjük az ellenőrzést a járvány felett” – indokolta a döntést Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök.

A kedd 14 órától legalább két hétig érvényes szabályok szerint az Ausztriával határos alpesi járásban élő mintegy 105 ezer ember csak nyomós okkal hagyhatja el az otthonát. Mindenki csak egyedül vagy a háztartásában élőkkel tartózkodhat a lakásán kívül. A nyomós okok közé tartozik a munkavégzés, bevásárlás és a mozgás a szabadban. A járás valamennyi településén zárva tartanak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, kulturális intézmények, és a hotelekben, panziókban csak a munkájuk miatt úton lévő emberek szállhatnak meg. Az iskolákban és óvodákban ügyeleti rendszert vezetnek be, kizárólag azokat a gyerekeket fogadják, akik napközbeni elhelyezését nem tudja megoldani a család. (MTI)

20:31 – Csehországban szerdától a köztereken is kötelező lesz a maszkviselés

Erről hétfőn döntött a cseh kormány – jelentette be Roman Prymula egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Prymula szerint a maszkok viselése a gépkocsikban is kötelező lesz. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak. Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökben már néhány hete kötelező a maszk viselése. Roman Prymula azt mondta, hogy a cseh gazdaság esetleges teljes leállításról, ami napok óta az országos napilapok egyik vezető témája, a kormány ezen a héten nem fog tárgyalni.

Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben. Zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvényeket is. Vasárnap Prágában több ezer ember tüntetett az óvintézkedések ellen. A koronavírus-járvány országszerte gyorsan terjed. A legfrissebb adatok szerint már 3721 embert kezelnek kórházban, akik közül mintegy 600 állapota súlyos. A halálos áldozatok száma hétfő este meghaladta az 1500-at. Jelenleg mintegy 104 ezer igazolt aktív fertőzött van Csehországban.

20:00 – Az egész országra kiterjedő kijárási tilalmat vezettek be Tunéziában

A 11,5 millió lakosú észak-afrikai arab országban eddig 40 542 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ebből 5752-t mindössze október 13. és 16. között. A fertőzésből eredően eddig 626-an vesztették életüket. Tunéziában június 15-én oldották fel az előző, március óta hatályban lévő kijárási tilalmat, arra hivatkozva, hogy sikerült megfékezni a vírus terjedését. Tunézia gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket csak fokozott a koronavírus-világjárvány. (MTI)

19:05 – A cseh kormány nagy összeggel támogatja az utazási irodákat és az idegenvezetőket

A cseh kormány 500 millió koronával (kb. 6,7 milliárd forint) fogja támogatni a koronavírus-járvány miatt súlyos károkat szenvedett utazási irodákat, ügynökségeket és idegenvezetőket, jelentet be Klára Dostálová regionális fejlesztési miniszter a hétfői kormányülés után a Twitteren. Az utazási irodák idei tervezett bevételeik legfeljebb 2,75 százalékáig kaphatnak támogatást. Az utazási ügynökségek a meghiúsult utak után 500 koronát kapnának az államtól. A beutazó turizmusra szakosodott utazási ügynökségek 50 ezer koronás (675 ezer forint) támogatást kaphatnak. Az idegenvezetők 50 ezer koronás támogatást kérhetnek, amennyiben legalább 10 órás ingyenes szolgáltatást nyújtanak valamilyen oktatási intézménynek. A minisztérium kimutatása szerint október elsejéig mintegy százzal, 756-ra csökkent az utazási irodák száma. Több mint száz utazási iroda megszakította tevékenységét és majdnem kéttucat csődbe jutott. Az utazási irodák Csehországban mintegy 14 ezer embernek adnak munkát. (MTI)

17:05 – Bezárnak a bukaresti iskolák, online folytatódik a tanév

Bukarestben keddtől kötelezővé válik a közterületen – vagyis a lakáson kívül mindenütt – a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik. Az elmúlt két héten a diagnosztizált fertőzöttek száma Bukarestben már második napja meghaladta a lakosság 3 ezrelékét. Az operatív törzs elrendelte a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását is a román fővárosban. A kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják vendégeiket. A rendelkezésnek a közoktatást érintő része egyelőre két hétre szól és több mint négyszáz tanintézmény csaknem negyedmillió diákját érinti. Bukaresten kívül az ország számos megyei jogú városában meghaladta a lakosság három ezrelékét azaz utóbbi két heti fertőzési ráta, a többi között a Székelyföld legnagyobb településein. Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is bezártak az iskolák és online folytatódik a tanév. (MTI)

16:02 – A Semmelweis Egyetem a WHO eredményei ellenére tovább használja a remdesivirt

Bár a WHO hatástalannak nevezte a remdesivirt, a Semmelweis Egyetem továbbra is használja a kezelés részeként. Ennek az az oka, hogy a WHO tanulmánya még kezdeti stádiumban van, még lektorálásra vár, sőt két héttel ezelőtt a New England Journalban egy olyan tanulmány jelent meg, amiben arról írnak, hoyg a remdesivir kifejezetten hatékony. Az egyetem folyamatosan figyeli a szer körüli vizsgálatokat, és egyelőre folytatja a remdesivir használatát.

15:03 – Csökkentik Ausztriában az összejövetelek létszámának felső határát

A legújabb járványellenes korlátozások értelmében Ausztriában zárt térben hat, kültéren pedig legfeljebb tizenkét ember gyűlhet össze péntektől – jelentette be hétfőn Sebastian Kurz osztrák kancellár. A pénteken hatályba lépő intézkedések alól kivételt képeznek a szervezett rendezvények, amelyezek ek felső létszámkorlátja 1500 fő lesz szabad téren, ezer fő zárt helyen. A privát összejövetelek közül kivételt jelentek a temetések. A hatóságok az lakásokban nem fogják ellenőrizni a szabály betartását.

Kurz azt mondta: ha nem sikerül a jelenlegi trendet megállítani, félő, hogy decemberre akár 6 ezer új koronavírusos esetet is találhatnak naponta. A kulturális és sportrendezvényeken emiatt kötelezővé teszik a szájmaszk viselését. A síszezonra leginkább támaszkodó három tartományban bevezették, hogy a bárok a hagyományos hajnali 2 óra helyett korábban, már este 10 órakor bezárnak, hogy így lassítsák a vírus terjedését. (MTI)

14:56 – Drive-in vokolással szavazhatnak az izoláltak Litvániában

A parlamenti választások második fordulójához érkeztek Litvániában a koronavírus miatt izolált személyek hétfőn: azok például, akik izolációban vannak, drive-in voksolással is szavazhatnak az autójukból. Az országban négy ilyen állomást hoztak létre: az érintetteknek így is maszkot kell viselniük, amikor lehúzzák az ablakot, és kizárólag egyedül ülhetnek az autóban. A szavazatokat csütörtökig kell leadni, mindenki más pedig október 25-én választhat majd. (The Guardian)

14:35 – A vezető amerikai infektológus szerint minden esély megvolt rá, hogy Trump megfertőződjön

Dr. Anthony Fauci vezető infektológut egyáltalán nem lepte meg, hogy az amerikai elnök megfertőződött koronavírussal, miután rendre olyanok veszik körbe, akik például nem hordanak maszkot, köztük ő sem mindig, és védőtávolságot sem tartják. Az amerikai járványügyi védekezésért felelős infektológus a CBS 60 Minutes műsorában adott interjút, amiben azt mondta, a Rose Gardenben megrendezett eseményen, ami után pár nappal Trump bejelentette, hogy feleségével megfertőződtek, minden esélye megvolt rá, hogy elkapja a betegséget. Fauci azt is mondta: nem igazán érti, Trump miért azonosítja a maszviselést a gyengeséggel. (CNN)

14:29 –Ismét terjed a pánikvásárlás Németországban

A második hullám felerősödésével ismét feltűnt a pánikvásárlás jelensége Németországban. Az országban ismét egyes higiéniai termékek és tartós élelmiszerek forgalma növekszik látványosan, de nem országszerte, inkább csak a járvánnyal leginkább sújtott régiókban. Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezési miniszter erre azt mondta, szükségtelen és oktalanság a szokásosnál nagyobb készletek felhalmozására, ráadásul szerinte „így sok minden a kukában köt ki”.

Németországban egyre gyorsul a járvány terjedése. Az elmúlt egy nap alatt az utóbbi 24 órában 4325 fertőzést regisztráltak, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 2467-nek. (MTI)

14:07 – Péntektől csaknem teljes zárlat lép életbe Walesben

Két hétig tartó szigorú korlátozások lépnek életbe péntektől Walesben a járvány terjedése miatt. Október 23-ától november 9-éig bezárnak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a közösségi intézmények, a könyvtárak és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek. Az esküvőkön és a temetéseken kívül a vallási intézményeknek is fel kell függeszteniük minden tevékenységüket, a lakosokat pedig otthonmaradásra és lehetőség szerinti home officera kérik. A hétfőn ismertetett rendelet azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságon belül Walesben lépnek életbe a legszigorúbb járványmegelőző korlátozások. (MTI)

13:44 – Szlovéniában éjszakai kijárási tilalom lépett életbe

A kijárási tilalom keddtől lép életbe, közölte Ales Hojs belügyminiszter. A lakhelyelhagyási tilalmat az egész országra kiterjesztették, azaz néhány kivételtől eltekintve senki nem hagyhatja el azt a régiót, ahol a bejelentett (állandó vagy ideiglenes) lakcíme van. Az éjszakai kijárási tilalom este 9 órától reggel 6-ig tart majd.

Jelko Kacin kormányszóvivő azt mondta, a bevásárlóközpontok, fodrászatok, szépségszalonok és a tömegközlekedés egyelőre marad, amíg az emberek fegyelmezettek, addig nem lesz szükség bezárásokra. A szlovén kormány hétfőtől egy hónapig újra járványhelyzetet hirdetett ki. (MTI)

13:22 – Öt játékosnak is pozitív lett a tesztje az ETO FC Győrnél

Az NB II-ben szereplő ETO FC Győr öt játékosánál is kimutatták a koronavírus-fertőzést a legutóbbi teszt alkalmával – erről a klub a hivatalos oldalán számolt be. Azt írják, több stábtagjuk is beteg, illetve a vírus tüneteit mutatja, ám az ő eredményeik még nem érkeztek meg. „A járványügyi előírásoknak megfelelően minden érintettet elkülönítettünk, mielőbbi gyors visszatérést kívánunk mindegyikőjüknek! Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni NB II-es mérkőzésen a csapat pályára fog lépni Szombathelyen” – írják. (Nemzeti Sport Online)

13:14 – Rendkívüli támogatást kaphatnak a holokauszt túlélői a német államtól a járvány miatt

A holokauszttúlélők fokozottan veszélyeztetett csoportot alkotnak, nemcsak magas életkoruk miatt, hanem azért is, mert a náci diktatúra idején elszenvedett üldöztetés révén sokan eleve egészségi gondokkal küszködnek – írják német lapok hétfőn, hogy miért kaphatnak az érintettek rendkívüli támogatást. Németország a világjárvány idején is vállalja a nemzetiszocialista rezsim jogsértései iránti ltörténelmi felelősségét„ – közölte a pénzügyminisztérium. A tárca csaknem 600 millió eurót (220 milliárd forintot) különít el erre a célra. Az alapból fejenként két év alatt 2400 euró utalható ki mindazok számára, akik eddig csak egyszer kaptak rendkívüli támogatást Németországtól. A jogosultak számát 240 ezerre becsülik. (MTI)

13:12 – Müller Cecília: 50 százalékos a felgyógyulási arány a Szent László Kórházban lélegeztetőgépre kerülőknél

A Szent László Kórházban lélegeztetőgépre kerülőknél nagyjából 50 százalékos a felgyógyulási arány, a gépre kerülő betegek körülbelül fele egy idő után lekerül róla, és felgyógyul – erről beszélt az Infostart kérdésére az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, erről a kórház vezetője, Szlávik János tájékoztatta, aki szerint ez az arány nemzetközileg is jónak számít.

Az RTL Klub azzal kapcsolatban kérdezte a tisztifőorvost, hogy a csatorna szerint a második hullámban lakosságarányosan az egyik legrosszabbul teljesítő ország vagyunk. Müller szerint ez nem igaz, azt mondta, hogy bár a statisztikai adatgyűjtés minden országnál más és más, a WHO a fertőzöttek és az elhunytak egymillió lakosra vonatkoztatott arányát tartja mérvadónak, és ez alapján mindkettő tekintetében a középmezőnyben vagyunk.

13:10 – Kásler a lehető legkevesebb családon kívüli érintkezésre kéri a diákokat és a tanárokat

Kásler Miklós levelet írt a köznevelési intézmények vezetőinek, amiben megköszönte, hogy a koronavírus okozta helyzetben hozzájárultak ahhoz, hogy az oktatás működni tudjon. Az erőforrás miniszter szerint szeptember közepe óta stagnál azon köznevelési intézmények aránya, amelyekben a járvány miatt rendkívüli szünetre vagy tantermen kívüli oktatás elrendelésére volt szükség. Azért, hogy ez így is maradjon, Kásler Miklós megfogalmazott néhány javaslatot az intézményvezetőknek az őszi szünetre, köztük a fentit is.

12:42 – Nem maradt olyan régió Ukrajnában, ahol lehetne enyhíteni a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat

Az ukrán egészségügyi minisztérium által közzétett adatok szerint átlépte a háromszázezret az igazolt fertőzöttek száma Ukrajnában. Egy nap alatt 66 ember vesztette életét a vírus miatt, a kórházi ágyak leterheltsége az országban 65,7 százalékos, a keleti Luhanszk megyében azonban már a 103 százalékot is elérte. A fővárosban, Kijevben 100 ezer emberre 206,1 fertőzött jut, míg a legrosszabb helyzetben Szumi megye van, itt ez a szám 343,5. A korlátozások enyhítéséhez maximum 40 fertőzött juthatna 100 ezer lakosra. (MTI)

12:18 – Meghaladta a 40 millió a fertőzöttek száma világszerte

Hétfőn reggel még csak közelítette, délre azonban már meg is haladta a 40 milliót (40 063 546) a fertőzöttek száma világszerte a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Jelenleg 1 113 909 halálos áldozatot, és 3 234 138 gyógyultat tartanaz számon a világon. (Johns Hopkins Egyetem)

11:50 – Ideiglenes kórházakat állítanak fel Lengyelországban

Lengyelországban ideiglenes kórházakkal növelik a súlyosabb koronavírus-betegek kezelésére szánt kapacitásokat. Egy ilyen intézmény már ezen a héten megkezdi működdését a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeiben – jelentette be hétfőn az egészségügyi miniszterhelyettes. Egy héten belül mintegy 11 ezer ággyal emelik a lengyelországi kórházi kapacitásokat – közölte sajtóértekezletén Waldemar Kraska. (MTI)

11:44 – Japán kutatók: a koronavírus kilenc órán át életben marad az emberi bőrön

Míg az influenza A vírus mindössze 1,8 órán életképes a bőrfelületen, addig a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus 9 órán át is képes életben maradni – írják japán kutatók a Clinical Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányukban.

11:12 – A Vasas hokicsapata nem tud kiállni a következő bajnokikra, mert sok a koronavírus-fertőzöttje

Az Opten Vasas hokiklubja honlapján megjelent közleményben tudatta, hogy az Erste Liga következő játéknapjain nem tud kiállni a csapatuk, mert sok koronavírus-pozitív játékost találtak a keretben. A klub azt írta a protokollnak megfelelőn az első osztályú klub teljes keretét és stábot is letesztelték az elmúlt napokban, ennek eredménye lett a sok fertőzött. Súlyosabb tünete senkinek sem volt, minden érintett otthoni karanténban van.

11:05 – Százakat büntettek meg Észak-Macedóniában, mert nem hordtak maszkot

Több mint hétszáz embert büntettek meg az észak-macedón hatóságok vasárnap, mert nem viseltek maszkot, holott a kormány kötelezővé tette az orrot és szájat fedő maszk viselését zárt és szabadtéren egyaránt. A Nyugat-Balkánon tovább emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, vasárnapról hétfőre 1523-mal nőtt az igazolt fertőzöttek és huszoneggyel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 214-gyel 36 160-ra, Koszovóban 137-tel 16 882-re, Észak-Macedóniában 428-cal 23 654-re, Montenegróban 188-cal 15 615-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 556-tal 34 103-ra emelkedett. (MTI)

11:01 – Stagnál a koronavírus örökítőanyaának mennyisége a a szennyvízben

Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben – közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Pándics Tamás hozzátette: a szennyvízben kimutatható koncentráció alapján a következő 4-10 nap megbetegedésszámának alakulására is lehet következtetni. A 41. héten végzett szennyvízvizsgálat nagyon heterogén képet mutatott – mondta, és hozzáfűzte, hogy egyes településeken emelkedett, máshol viszont csökkent a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. (MTI)

10:50 – Szlávik szerint a WHO elkapkodta a véleményét arról, hogy a remdesivir hatástalan lenne a koronavírus ellen

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Start című műsorában azt mondta, senki nem tudhatja biztosan, mikor lesz a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése Magyarországon, de úgy gondolja, ”Magyarország nem kerül abba a helyzetbe, hogy az egészségügy ne bírjon a koronavírus-járvánnyal.​ Szlávik reagált arra is, hogy a WHO egy kutatásra hivatkozva kijelentette, a remdesivir nevű hatóanyag hatástalan a koronavírus ellen. Szerinte a WHO elkapkodta egy kicsit a véleményét. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy látja, hogy a remdesivirnek van helye a koronavírus-tünetek kezelésében.

10:43 – Templommá vált egy lengyel edzőterem, így kerülik ki a járványügyi szabályozást

Sportszerbolttá és templommá alakul át a krakkói Atlantic edzőterem, hogy megkerüljék a járványügyi szabályozásokat és kifejezzék tiltakozásukat. Közös edzéseket a szabályozás alapján nem szabad tartani, de a vallási gyülekezés nem tiltott, így az Egészséges Test Templomában Megvilágosult Olek és Tiszteletreméltó Gosia tart szertartásokat. Más kibúvókat is találtak: a konditermet bolttá alakították, ahol edzőgépeket árulnak, amiket bárki kipróbálhat. A boltban squashpályák is vannak, és mivel sportversenyeket úgy meg szabad tartani, ha nincs néző, ezeket is bárki igénybe veheti – csak nem ügyfelekként, hanem versenyzőkként.

10:25 – Válságos állapotban van az Izraelben ápolt palesztin főtárgyaló, Száeb Erekat

A jeruzsálemi Hadassza kórház közölte, hogy életveszélyesre fordult a palesztin politikus állapota, és lélegeztetőgépre kellett helyezniük. „Erekat úr betegségének kezelése óriási kihívást jelent, mert korábban tüdőtranszplantáción esett át, amely az immunrendszer elnyomásával jár, és a koronavírus okozta betegség mellett bakteriális fertőzése is van” – jelentette a kórház. Az orvosok kapcsolatba léptek specialistákkal, külföldi orvosokkal is, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek egy ilyen összetett helyzetben. A kórház folyamatosan értesíti a palesztin politikus családját és a Palesztin Hatóságot Erekat állapotáról. A Palesztin Hatóság kérésére vasárnap szállították jerikói otthonából Izraelbe, és helyezték el a kórház intenzív ápolást igénylők koronavírus-osztályán az ismert, 65 éves palesztin politikust, a Palesztin Felszabadítási Szövetség végrehajtó bizottságának főtitkárát, aki október elején fertőződhetett meg. (MTI)

10:16 – Elkapta a koronavírus-fertőzést a moldovai parlament elnöke

Pozitív lett Zinaida Greceanii, a moldovai parlament elnökének koronavírustesztje, otthon ápolják orvosok felügyelete alatt. A képviselők otthoni karanténba vonultak a tesztek elvégzéséig – közölte hétfőn a törvényhozás sajtószolgálata. Előzőleg Pavel Voicu belügyminiszter közölte, hogy másodszor is elkapta a koronavírus-fertőzést, és ezúttal már kórházba került. Koronavírussal Vlad Batrincea parlamenti alelnököt is. Korábban Viorica Dumbraveanu egészségügyi, munkaügyi és népjóléti miniszter, Fadei Nagacevschi igazságügyi miniszter, Korneliu Groza, a határrendészet parancsnoka és több parlamenti képviselő is megfertőződött. (MTI)

09:03 – 31 beteg halt meg, 1478-cal nőtt a fertőzöttek száma itthon

1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1173 főre emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronanavirus.gov.hu-n.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

07:50 – Hét Covid-19-beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen

Hét Covid-19-beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban, írja az egyetem. Hozzáteszik, hogy az egyetem a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használja, eddig 15 beteget kezeltek ezzel.

07:32 – Közelíti a 40 milliót a fertőzöttek száma világszerte

A világon már 39 898 689 embernél regisztrálták a koronavírus-járványt, a halálos áldozatok száma 1 112 588, a meggyógyultaké pedig 27 420 679 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 39 607 763 ember fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 108 785, a gyógyultaké pedig 27 215 393 volt. A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokban diagnosztizálták, itt már 8 154 206 embert fertőzött meg, 219 672-en haltak bele, 3 234 393-an meggyógyultak. Indiáb 7 494 551 fertőzöttet, Brazíliában 5 224 362-et, 153 675 halálos áldozatról és 4 526 393 gyógyultról tudni. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!