Szlávik szerint a WHO elkapkodta a véleményét arról, hogy a remdesivir hatástalan lenne a koronavírus ellen

2020. október 19. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Start című műsorában azt mondta, senki nem tudhatja biztosan, mikor lesz a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése Magyarországon, lehet novemberben-decemberben, de akár lehet jövőre is. Ugyanakkor úgy gondolja,

„Magyarország nem kerül abba a helyzetbe, hogy az egészségügy ne bírjon a koronavírus-járvánnyal”.

A főorvos szerint a koronavírus-fertőzés gyógyszeres kezelésével nem állunk túl jól, de jövő hónapban már három oltóanyag lesz ideiglenes engedéllyel forgalomban világszerte. Szlávik reagált arra is, hogy a WHO egy kutatásra hivatkozva kijelentette, a remdesivir nevű hatóanyag hatástalan a koronavírus ellen. Szerinte a WHO elkapkodta egy kicsit a véleményét. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy látja, hogy a remdesivirnek van helye a koronavírus-tünetek kezelésében.

„De ha a nemzetközi tudományos közösség azt állapítja meg, hogy ez nincs így, kivezetik. A remdesivir nem csodaszer, tehát senki ne várja, hogy a használatától önmagában elkerülhetőek a koronavírus-fertőzés súlyosabb tünetei.”

Mint megírtuk, eddig hét Covid-19-beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban. Az egyetem a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használja, eddig 15 beteget kezeltek vele.

Szlávik szerint nem gyakran, de előfordult, hogy egy betegben az influenza és a koronavírus vírus együtt okozott megbetegedést, ami sokkal súlyosabb lefolyású betegséghez vezetett, mint amilyet a két vírus külön-külön okozna, így megkétszereződött a megbetegedettek körében a halálozási arány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!