Hét Covid-19-beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen

2020. október 19. – 07:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hét Covid-19-beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban, írja az egyetem.

Hozzáteszik, hogy az egyetem a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használja, eddig 15 beteget kezeltek ezzel. A klinikákon alkalmazott magas színvonalú komplex terápia része a vérplazma-terápia is, amelyben eddig 57-en részesültek a Semmelweis Egyetemen, írják.

A magyar gyártású remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján: egy 75 éves, súlyos állapotú nőbeteg kapta.

A WHO szerint egyébként a szer nem hatásos a koronavírus ellen, erről itt írtunk bővebben.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg összesen hét beteg kapja a magyar koronavírus-gyógyszert, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatban az egyetem három klinikája vesz részt: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálat a hét elején kezdődött meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. További részletek az egyetem oldalán.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!