A súlyos betegeknek fenntartott kórházi ágyak kétharmada már foglalt Romániában

2020. október 14. – 07:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

23:05 – Szlovénia: hétfőtől digitális oktatás, több helyen lakhelyelhagyási tilalom

Újabb szigorításokat vezet be Szlovénia, hétfőtől az egész ország területén az 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át, jelentette be Janez Jansa kormányfő szerdán késő este, a kabinet ülése után. Péntektől egyes járásokban, ahol a fertőzöttek száma magas, lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be. Tíz főre csökkentik az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt, valamint kötelezővé teszik a szájmaszkviselést zárt és nyílt térben.

21:10 – Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Párizsban és több francia városban

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be szombattól Franciaország kilenc városában a koronavírus terjedése miatt,jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. Szombattól minden nap este kilenc és hajnali hat között mindenkinek otthon kell maradnia. Az érintett városok: Párizs, Marseille, Lyon, Lille, Aix-en-Provence, Rouen, Toulouse, Grenoble és Montpellier. Akik megszegik a tilalmat, 135 eurós (körülbelül 50 ezer forintos) bírságra számíthatnak. Egy háztartásban nem gyűlhet össze hatnál több ember, de a nagycsaládosoknál kivételt tesznek. Az iskolák nyitva maradnak, és az emberek napközben utazhatnak egyik régióból a másikba. A szigorítások a következő négy hétre érvényesek egyelőre.

19:47 – A járvány kezdete óta nem volt ilyen sok új fertőzött Olaszországban

Egy nap alatt 7332-vel emelkedett a betegek száma a keddi 5901-hez képest. Egy hete, október 7-én egy nap alatt 3678 fertőzöttet szűrtek. Olaszországban a járvány utóbbi nyolc hónapjában most először mértek ilyen magas adatot: az eddig legmagasabb esetszámot március 21-én regisztrálták, 6557 új fertőzöttel. Akkor napi 26 ezer tesztet végeztek, a mostani több mint 152 ezerhez képest. Márciusban új betegeket majdnem kizárólag az ország északi részében szűrtek ki, jelenleg a járvány országosan terjed. (MTI)

18:35 – A súlyos betegeknek fenntartott kórházi ágyak kétharmada már foglalt Romániában

Romániában szerdán először haladta meg a négyezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a román kormány pedig október 15-től újabb harminc napra meghosszabbította a járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. A 4016 új eset 65 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, ami a fertőzés további rohamos terjedését jelzi. Szerdán az átlagosnál 25 százalékkal több, 66 halálesetet jelentettek. Az intenzív terápián ápolt 686 fertőzött is rekordnak számít, a súlyos esetek számára fenntartott kórházi helyek immár kétharmada foglalt. (MTI)

18:21 – Magyar élsportolókat is megviselt a koronavírus-fertőzés

A világbajnok úszó Milák Kristóf szeptemberben kapta el a koronavírust, belázasodott, a tíznapos karantén alatt pedig jelentős mennyiségű izmot veszített. Az OSC-Újbuda vízilabdázója, Tóth Kristófnak kétoldali tüdőgyulladása és tüdőembóliája volt a Covid-fertőzése mellett, egy ideig még oxigénre is szüksége volt.

15:00 – Fertőzött diákok miatt zárták be a felcsúti középiskolát

Október 9-én a a Fejér Megyei Kormányhivatal egy határozattal digitális tanrendre állította át a Letenyey Lajos középiskolát, miután több tanulóról kiderült, hogy elkapták a koronavírust. Másnap az iskola épületében rendezték a Magyarország étele 2020 szakácsversenyt és a hozzá kapcsolódó I. Magyar Gasztronómia napja című rendezvényt, amelyet a járvány miatt még márciusban halasztottak el.

14:15 – Rekordmagas a napi fertőzöttek száma Oroszországban

Szerdán rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban, az elmúlt 24 órában 14 231 új fertőzöttet regisztráltak. Egy nap alatt 239 ember halt meg a koronavírus szövődményei miatt, ezzel 23 205-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma az országban. A járványhelyzet a fővárosban, Moszkvában a legsúlyosabb, az elmúlt 24 órában ott több mint 4500-zal nőtt a fertőzöttek száma. A város polgármestere, Szergej Sobjanin bejelentette, hogy a 6. és a 11. évfolyam közötti diákok hétfőtől legalább két hétig otthonról, online folytatják a tanulást. A világjárvány kezdete óta Oroszország számít a negyedik legfertőzöttebb országnak az Egyesült Államok, India és Brazília után. (Reuters)

13:40 – PDSZ-felmérés: Az oktatásban dolgozók többsége fél, hogy megbetegszik

Tízből több mint hat oktatásban dolgozó fél attól, hogy elkapja a koronavírust – derült ki abból a felmérésből, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete készített. Arra a kérdésre, hogy a dolgozók biztosítottnak látják-e a biztonságos és egészséges munkavégzési feltételeket, amire több mint 80 százalék (84,3%) adott nemleges, és 15,7% igenlő választ. Arra, hogy milyen fertőzöttségi számokról tudnak az intézményben, leginkább azt mondták (42,5%), hogy semmilyenről, mert nincs megfelelő tájékoztatás, a fertőzött dolgozókra vonatkozó kérdésre pedig a többség, 43,8% vallotta azt, hogy nem tudják, vannak-e fertőzött dolgozók, mert intézményükben még a légúti betegség miatt távollevőket sem tesztelték.

13:15 – Csehországban a fertőzöttek napi számának növekedése a legmagasabbak közé tartozik a világban

Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter szerint a hozzáférhető adatokra alapozott modellek szerint a következő hetekben nőni fog a kórházban kezeltek, a súlyos esetek és az elhalálozások száma. „Ez szinte biztos. Három valóban nagyon bonyolult és egyáltalán nem vidám hét vár ránk”. Csehországban kedden 8325 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ami az eddigi második legmagasabb napi szám. Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 69 ezret. A kórházakban 2500 személyt kezelnek, közülük 467 állapotát súlyosnak tartják az orvosok. A halottak száma eddig 1106, csak október elseje óta 436-an haltak meg koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Szerdától kezdve november 2-ig országszerte bezártak az általános iskolák is, november 3-ig bezártak a klubok, bárok és a vendéglők. Gyülekezni a köztereken egyszerre legfeljebb hat embernek szabad. Nem működnek a mozik és a színházak sem, a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a maszk viselése. (MTI)

13:00 – Hollandiában is bezárják a bárokat este 10-kor

Részleges lezárások léptek életbe szerdán Hollandiában a koronavírus-járvány terjedése miatt. Az új intézkedések értelmében szerda este 22 órától egy hónapra bezárnak a bárok, éttermek és a könnyűdrogokat áruló coffee-shopok is. A maszk viselése kötelező lesz beltéren, iskolákban és tömegközlekedési járműveken is. A hotelek továbbra is nyitva maradhatnak, de vendéglátó egységeiket csak az ott megszálló vendégek használhatják. A háztartáson kívüli kapcsolatok 5 személyről háromra szűkülnek, a tömegsport leáll, és felfüggesztik az idegenbeli sportmérkőzéseket is. A kormány a lehető legkevesebb utazásra és távmunkára szólította fel a lakosságot. A holland közegészségügyi hatóság statisztikái szerint vasárnaptól kedd estéig 20 611 új fertőzöttet regisztráltak, míg a kórházban ápoltak száma szeptember eleje óta megtízszereződött. A 17,5 millió lakosú országban mintegy 189 ezren kapták el eddig a vírust, és hivatalos adatok szerint 6630-an haltak bele a Covid-19 betegségbe. (MTI)

12:15 – Most szórólapon terjesztik Lenkei járványtagadó elméleteit

Szegedről küldték el a hvg.hu-nak azokat a szórólapokat, amiken Lenkei Gábor fotója mellett ún. „eltitkolt jó hírekről” írnak, gyakorlatilag a járványtagadó Lenkei nevében, és amiben az áll, hogy a szórólapra nyomatott, YouTube-ra mutató QR-kódokon elérhető tartalmakon, illetve a Jog az egészséghez oldalon tájékozódhatnak az emberek minden valós, koronavírusról szóló hírről. A 60-80 ezres nézettségű videókon olyan állítások hangzanak el, mint az, hogy nincs súlyos, nincs veszélyes járvány, a tesztek nem megbízhatók, a diagnózisok 90 százaléka téves lehet vagy hogy vannak csodálatos, hatékony gyógymódok. A járványtagadó orvos-celebek érinthetetlenségéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

11:40 – Csak zászlófelvonást és a Becsületrend átadását tartja meg a kormány az 1956-os megemlékezésekkor

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki miszerint az 1956-os forradalom és szabadságharc idei kormányzati programjai a járványügyi helyzetre való tekintettel idén az ünnepélyes zászlófelvonásra – amelyet katonai tiszteletadás keretében vonnak fel a Kossuth téren október 23-án reggel 9 órakor –, valamint a Magyar Becsületrend átadására korlátozódnak. A kormány az október 23-i ünnepi programok szervezése kapcsán arra kéri az állami szerveket és az önkormányzatokat, hogy kerüljék a sok embert mozgató rendezvényeket. Az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília ugyanezt kérte, erről szóló cikkünket itt olvashatja.

10:46 – Meghosszabbították vasárnapig az országos zárlatot Izraelben

A járvány kezeléséről döntő kabinet kedden a késői órákig tartó ülésen egyhangúlag meghosszabbította vasárnap éjfélig a zárlatot, de engedélyezett némi könnyítést a közel négy hete tartó országos karantén után a folyamatosan javuló járványügyi adatok nyomán írta az ynet szerdán. Feloldották a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást. Sőt, engedélyezték a messzebbre utazást a közeli rokon esküvőjére is. A tüntetések helyi korlátozása után, amely megakadályozta, hogy tömegek vonuljanak a kormányfő jeruzsálemi rezidenciájához, az egész országban megjelentek a Benjámin Netanjahu és a kormány ellen tiltakozók. Szombat este már 1200 helyen, városok terein, útkereszteződésekben, autópályák fölötti hidakon tüntettek a szervező fekete zászlós mozgalom szerint több mint kétszázezren, és emellett Tel-Avivban sokezres tömegtüntetés is zajlott a tiltás ellenére. (MTI)

10:44 – Románia feloldja a karanténkötelezettséget a Magyarországról érkezők számára

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot. Románia azokat a beutazókat küldi 14 napos karanténba, akik olyan országokból érkeznek, ahol az utóbbi 14 napban magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta, mint Romániában. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) kedd esti ülésén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok, vagyis az ún. sárga zóna listáját, amelyen a múlt heti 49 helyett már csak 32 olyan ország szerepel, ahol a romániainál magasabb a fertőzési ráta. Az ECDC adatai szerint az utóbbi két hétben Romániában a lakosság 1,72 ezrelékénél, míg Magyarországon a lakosság 1,46 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést. (MTI)

10:25 – A szerbek 15-20 százaléka már átesett a fertőzésen

Bár a szerbiai lakosság 15-20 százaléka már átesett a koronavírus-fertőzésen, így némi immunitás már kialakult a társadalomban, továbbra is növekvő számú napi új fertőzöttre kell számítani – jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a Politika című belgrádi napilap szerdai számában. Predrag Kon szavai szerint ennek oka, hogy a járvány harmadik hulláma elérte az országot. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 152-vel 35 006-ra, a halálos áldozatok száma kettővel 767-re nőtt.

09:27 – Negyvenezer aktív beteggel kalkuláltak novemberre

Az RTL Klub Híradója kedden egy birtokukba került kormányzati dokumentum alapján arról számolt be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ október elején úgy kalkulált: egy hónap alatt megduplázódik, 18-19 ezerről 38-40 ezerre emelkedik a koronavírussal fertőzött aktív betegek száma. Ennek ellenére az egészségügyért felelős államtitkárság az RTL Klub szerint azt írta, hogy távolságtartással, maszkviseléssel, rendszeres kézmosással mégis meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat. A Vörösmarty téri azonban végül, a vásár szervezőinek döntése nyomán, elmarad.

09:23 – 920 új fertőzött, 27-en meghaltak

920 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 40 782 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 27 idős krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 44%-a, a gyógyultak 31%-a budapesti. 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

09:00 – Már a harmadik gyógyszergyártó függeszti fel a Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését

Az AstraZeneca, a Johnson and Johnson után újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését. Az Eli Lilly szóvivője szerint a kísérleti kezelés klinikai vizsgálatait felügyelő független bizottság elővigyázatosságból azt javasolta, hogy egyelőre ne kérjenek fel újabb kísérleti pácienseket, szüneteltessék a klinikai kísérleteket.

07:50 – PSZ Budapesti Szervezete: Három kollégáról tudunk, akik igazoltan koronavírus-fertőzésben hunytak el

„Kértük, hogy a pedagógusokat teszteljék, a krónikus betegségben szenvedő, illetve idős kollégákat mentesítsék a munkavégzés alól. Erre is ‘nem’ volt a válasz. Úgy tűnik, hogy az oktatásban dolgozók feláldozhatók” – írta a Facebookon kedden a Pedagógusok Szakszervezetének Budapesti Szervezete. Ők eddig három olyan kollégájukról tudnak, akik igazoltan koronavírus-fertőzésben haltak meg. „Azt sem lehet tudni, hogy hol, milyen mértékben terjedt el a járvány, az adatokhoz nem fér hozzá a szakszervezet, a kormányzati szervek titkolóznak. Majd jön a szünet és söpör. És az óvodákban? Ott nincs is szünet” – írják. (Index)

07:16 – A fertőzöttek száma meghaladta a 38 milliót a világon

A világon 38 066 000 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 085 396, a gyógyultaké pedig 26 391 517 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda kora reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 37 745 942 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 079 963, a gyógyultaké pedig 26 197 855 volt. A legfertőzöttebb országban, az Egyesült Államokban 7 856 321 fertőzött volt eddig a napig, 215 882-en haltak meg, 3 124 593-an meggyógyultak. Indiában regisztrálták a második, Brazília a harmadik legtöbb beteget. (MTI)

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!