Müller Cecília szembement Kásler Miklóssal: nem lesznek tömegrendezvények október 23-án

2020. október 14. – 12:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a közelgő tetőzés ellenére az október 23-i rendezvények és a karácsonyi vásárok is megrendezhetőek, az operatív törzs felelős magatartást vár mindenkitől. Az Emmi szerint ők nem is dönthetnek a vásárok ügyében.

920 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 40 782 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 27 beteg, így a halálos áldozatok száma 1023 főre emelkedett, ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília az operatív törzs napi, online tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, 12 164-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 27 595.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Müller Cecília szerint az elhunytak adatai esetében fontos, hogy továbbra is az idősebb korosztálynál ilyen súlyos kimenetelű a betegség, valamint a krónikus betegséggel küszködőknél. Az elhunytak felénél szív- és érrendszeri betegség volt a háttérben, de anyagcsere- és daganatos betegek is voltak az elhunytak között, mondta.

Öt elhunyt esetében azonban elsődleges halálokként tüdőgyulladást állapítottak meg.

A tisztifőorvos szerint a krónikus betegségek megfelelő kezelése, karbantartása a kulcs ahhoz, hogy elkerüljék a súlyosabb szövődményeket az érintettek. Az országos tisztifőorvos arra kérte a rendszeresen gyógyszert szedőket, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, kezeljék betegségüket, és

mindenképpen oltassák be magukat influenza ellen.

Azt is mondta, az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 44 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília a fertőzés terjedésének lassítása, akadályozása érdekében felelős magatartást kért a társadalomtól. A tisztifőorvos szerint ugyanis a vírus már széles körben, a társadalom valamennyi korosztályában jelen van, ennek tudatában kell betartani a szabályokat, a járvány terjedése és megállítása nagyon nagy részben a felelős magatartáson múlik.

Müller Cecília ezzel összefüggésben bejelentette az operatív törzs döntését: az október 23-ai központ ünnepségeket jelentősen mérséklik, hogy nagy tömegek ne gyűlhessenek össze. A zászlófelvonáson és a díjátadáson kívül központilag más rendezvényt nem szerveznek.

Kedden este ugyanis az RTL Híradó birtokába jutott egy dokumentum, mely szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy gondolja, a közelgő járványcsúcs ellenére meg lehet tartani az október 23-i és november 1-jei megemlékezéseket és a karácsonyi vásárokat is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának dokumentuma szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ október eleji előrejelzésének fényében (miszerint egy hónap alatt 18-19 ezerről a duplájára, 38-40 ezerre emelkedik az aktív fertőzöttek száma) is meg lehet tartani az október 23-i és november 1-jei megemlékezéseket, valamint a karácsonyi vásárokat is a következő feltételek teljesülése mellett: másfél méteres távolságtartás, maszkviselés, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, és csak az vegyen részt az ünnepségeken, aki egészségesnek érzi magát.

Frissítés 2020. október 15-én: Az Emberi Erőforrások Minisztérium csütörtökön azt közölte, „az EMMI minisztere nem mondta és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága sem írta le egyetlen dokumentumban sem, hogy a karácsonyi vásárokat meg lehet tartani. Erről nem is az EMMI minisztere hivatott dönteni. Az Operatív Törzs minden lehetőség számbavételének szándékával a közelmúltban feladatul szabta a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében. Ezt a feladatot az NNK el is végezte, készített egy eljárásrendet. A karácsonyi vásárokkal kapcsolatosan azonban – számos körülmény, többek között az NNK ajánlásainak figyelembevételével – majd az Operatív Törzs fog döntést hozni.”

Mindennek némiképpen ellentmondva már Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár is közleményt adott ki az állami ünnepségek korlátozásáról, majd az országos tisztifőorvos kifejezetten az október 23-i ünnepségek mérséklésére, sőt lényegében elkerülésére szólított fel, önmérsékletre kérve ebben nemcsak a központi állami ünnepségek, hanem az önkormányzati megemlékezések szervezőit is.

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón elmondta: 433 esetben intézkedtek azért, mert a tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazott valaki. Kiss arról is beszámolt, hogy a szeptember 21-e óta érvényben lévő járványügyi védelmi intézkedések megszegőivel szemben 1240 esetben intézkedtek a rendőrök, túlnyomó részt – 1061 alkalommal – figyelmeztették az állampolgárokat.

Az elmúlt 24 órában 10 007 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre hatósági házi karanténban lévőknél. Kedden 3707 fő esetében rendeltek el hatósági házi karantént az országban – ebből 501 azoknak a száma, akik külföldről tértek haza –, így összesen jelenleg 23 815 karantén van érvényben. A regisztráltak között 1104-en vannak olyanok, akiket a mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőriznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!