A járvány kezdete óta nem volt ilyen sok új fertőzött Olaszországban

2020. október 14. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Túllépte a hétezret Olaszországban az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma, ami az eddigi legmagasabbnak számít azóta, hogy a február 20-án megkezdődött a járvány terjedése az országban. A leggyorsabban Milánóban emelkedett az esetszám az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint, írja az MTI.

Giuseppe Conte miniszterelnök az új adatok bejelentése után úgy nyilatkozott, hogy előre várható volt a járványgörbe ugrásszerű emelkedése, a kormány pedig aggodalommal követi a helyzetet. „Meg kell állítanunk a növekedést, ezért vezettük be az újabb korlátozó intézkedéseket, mindenki felelősségteljes magatartást kövessen, a járvánnyal szemben csakis együtt győzhetünk” – mondta Conte, aki szerint az olaszoknak félelem helyett tiszteletben kell tartani az óvintézkedéseket.

Egy nap alatt 7332-vel emelkedett a betegek száma a keddi 5901-hez képest. Egy hete, október 7-én egy nap alatt 3678 fertőzöttet szűrtek.

Olaszországban a járvány utóbbi nyolc hónapjában most először mértek ilyen magas adatot: az eddig legmagasabb esetszámot március 21-én regisztrálták, 6557 új fertőzöttel. Akkor napi 26 ezer tesztet végeztek, a mostani több mint 152 ezerhez képest. Márciusban új betegeket majdnem kizárólag az ország északi részében szűrtek ki, jelenleg a járvány országosan terjed.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a tavaszi gócpontként ismert Lombardia régióban szűrték, 1844 esetet. Ebből is több mint ezret Milánó városában és környékén, ahol huszonnégy óra alatt több mint kétszeresére nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az egy milliós városban a tesztelt személyek 6,3 százaléka bizonyult pozitívnak. A milánói intenzív osztályok vezetői „robbanás előtt álló” helyzetről beszéltek.

Lombardia régió elnöke bejelentette, hogy a következő napokban további korlátozásokat vezethetnek be. A második legfertőzöttebb Campania régió, ahol 818 új beteget diagnosztizáltak. Az utóbbi egy hét alatt országosan több mint száz százalékkal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma, harminckilenc százalékkal a kórházban kezeltek száma, hatvanegy százalékkal az intenzíven elhelyezetteké. A szerdai adatok szerint negyvenhárom beteg halt meg a korábbi negyvenegy után, így a halottak száma elérte a 36 289-t.

Egyre többen töltik le a kontaktkereső mobilalkalmazást, amelyhez már 8,6 millióan csatlakoztak. A római parlament munkája is akadozik a beteg vagy karanténban levő képviselők növekvő száma miatt. Federico D'Inca a kormány és a parlament közötti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter a távszavazás bevezetését javasolta. Ugyanakkor Lucia Azzolina oktatási miniszter azt mondta, hogy a szeptember közepén újranyitott iskolákat nem zárják le.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!