Már a harmadik gyógyszergyártó függeszti fel a Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését

2020. október 14. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A Johnson and Johnson után újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését, írja az MTI. Az Eli Lilly szóvivője szerint a kísérleti kezelés klinikai vizsgálatait felügyelő független bizottság elővigyázatosságból azt javasolta, hogy egyelőre ne kérjenek fel újabb kísérleti pácienseket, szüneteltessék a klinikai kísérleteket.

Az indianai székhelyű Eli Lilly egy ACTIV-3 nevű, Covid-19 kezelésére alkalmasnak vélt antitestkészítménnyel kísérletezett. Donald Trump amerikai elnököt nem ezzel, de hasonlóképpen egy amerikai gyógyszergyártó kísérleti antitestkészítményével is kezelték, miután megjelentek nála a Covid-19 tünetei.

Az Eli Lilly a múlt héten nyújtotta be a készítménye forgalmazásához szükséges engedélyezési eljárásra a kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelethez (FDA). Az FDA-nek azonban az engedélyezés előtt ellenőriznie kell a készítmény mellékhatásait és veszélyeit, és általában a biztonságosságát. Ennek egyik szakasza a független bizottság véleménye, amelynek alapján a gyártó a bejelentést tette. Az Eli Lilly szóvivője hangsúlyozta, hogy a cég a páciensek védelme érdekében is támogatja és tiszteletben tartja a bizottság javaslatát.

Hétfőn a szintén amerikai Johnson and Johnson óriásvállalat koronavírus elleni vakcinájának tesztelését függesztették fel, egyelőre nyilvánosságra nem hozott egészségügyi problémákra hivatkozva. A gyógyszergyár úgy fogalmazott: a tesztelés során az egyik kísérleti páciens „ellentmondásosan reagált” a gyógyszerre. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Szeptemberben az Oxford Egyetemmel együttműködő AstraZeneca állította le a vakcinakísérleteit, mert a szer neurológiai problémákat okozott az egyik kezeltnél. A tesztelést végül pár nappal később újrakezdték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!