Leülne Lázár Jánossal tárgyalni Paksról a város ellenzéki polgármestere

2024. augusztus 1. – 22:19

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a paksi atomerőmű területét, ami ezzel Paks városától a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át – derült ki a szerda esti közlönyből. Az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adója ezzel a várostól szintén a vármegyéhez kerül.

Paks júniusban megválasztott ellenzéki polgármestere, Heringes Anita az RTL-nek azt mondta, hogy a választás előtt a fideszes képviselőjelöltek ezzel kampányoltak, hogy amennyiben nem a Fidesz-KDNP nyeri meg a választásokat, el fogják venni az iparűzési, építmény és telekadónkat. „Mi azt gondoltuk, hogy ez egy blöff” – magyarázta.

Paksot 2002 óta jobboldali polgármester vezette, csakhogy június 9-én a város lakói az ellenzéki Heringes Anitát szavazták meg. A kormány ezután nem sokkal döntött úgy, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánítja az atomermőmű területét. Paks kb. 19 milliárd forintból gazdálkodik, a döntéssel ennek 40 százalékát veszítik el, ami nélkül Heringes Anita szerint nem fog tudni működni a város.

A polgármester tárgyalna a források elvonásáról Lázár Jánossal, akit a különleges gazdasági övezet működésének koordinálására jelöltek ki. „Kezdjünk el egyeztetni és tárgyalni, mert ő tudja a legjobban (…), hogy Paks városának szüksége van fejlesztésig pénzekre. Nem hiszem, hogy a kormányzatnak célja lehet büntetni minket” – mondta még Heringes, aki szeretné, ha legalább célzottan kaphatnának pályázati pénzeket.

A kormány döntése nem előzmény nélküli, Kalocsa fideszes polgármestere ugyanis már azután elkezdett lobbizni az erőmű pénzéért, hogy Paks június 9-én az ellenzéki Heringes Anitát választotta polgármesterré.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!