Elveszi a kormány Pakstól a paksi atomerőművet

2024. augusztus 1. – 04:38

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a paksi atomerőmű területét, ami ezzel Paks városától a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át – derül ki a szerda esti közlönyből. Az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adója ezzel a várostól szintén a vármegyéhez kerül. Ezt a döntést nagyon-nagyon nehéz nem összefüggésbe hozni azzal, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak a fideszes jelölt helyett sok év után ellenzéki polgármestert választottak meg.

A rendeletben a kormány az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” kihirdetett vészhelyzetre hivatkozva jelöli ki Paks város területén a különleges gazdasági övezetet, majd felsorolja, mely helyrajzi számú ingatlanok tartoznak majd az övezetbe. A gazdasági övezetbe tartozó önkormányzati ingatlanokat (pl. utakat) ezzel a Tolna Vármegyei Önkormányzat tulajdonába sorolják át.

A paksi fejlesztés megvalósításához szükséges beruházást a kormány ezzel együtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. Ezzel a paksi erőmű hatósági ügyei nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekké sorolódnak át.

A rendelet azt is meghatározza, hogy a különleges gazdasági övezet helyi adóinak:

  • 62,5 százalékát Tolna vármegye;
  • 37,5 százalékát Bács-Kiskun vármegye kapja.

A pénz 3 százalékát az önkormányzatok saját magukra, 17 százalékát saját fejlesztéseikre költhetik, a maradékból a környező településeket kell fejleszteni. Megadják azt is, mi számít a beruházással „közvetlenebbül érintett településnek”, itt egy rendkívül hosszú lista van Tolna és Bács-Kiskun megyei településekről.

A kormány döntése nem előzmény nélküli, Kalocsa fideszes polgármestere ugyanis már azután elkezdett lobbizni az erőmű pénzéért, hogy Paks június 9-én az ellenzéki Heringes Anitát választotta polgármesterré. Heringes akkor azt mondta: már a kampányban azzal fenyegették a paksiakat, hogy elveszik tőlük az erőművet, ha nem jól szavaznak.

Ugyanebben a közlönyben az is megjelent, hogy a kormány az iváncsai ipari parkot is nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítja. Ebben van az SK akkumulátorgyára, amit már korábban különleges gazdasági övezetté nyilvánítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!