Jól megy a Doktor24 szekere, az alapítói kivásárolták a pénzügyi befektetőket

2024. június 18. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Doktor24 Medicina Zrt. magánegészségügyi szolgáltató cégcsoport az idén 16 milliárd forintos árbevételre számít a 2023-as 14,5 milliárddal szemben – közölte a társaság azután, hogy Kóka János és Lancz Róbert alapító-tulajdonosok kivásárolták a pénzügyi befektetőket, írja az MTI.

A Doktor24 elenleg 1100 munkavállalót és közreműködőt foglalkoztat, köztük 700 orvossal és szakdolgozóval, évente több mint félmillió orvos-beteg találkozót bonyolít. Országszerte 8 kórházban és klinikáján 11 műtőt, 70 kórházi ágyat és 120 járóbeteg ellátó és diagnosztikai szakrendelőt működtet.

A tulajdonosok úgy döntöttek, bővítik a budai Multiklinikát és a Váci úti központjukat, átalakítják és fejlesztik a vállalat közfinanszírozott ortopédiai centrumának otthont adó tatai Kastélypark Klinikát, új diagnosztikai berendezéseket szereznek be, és további szakmákat indítanak el a műtéti és járóbeteg területeken.

A Doktor24 a következő években új kórházfejlesztésekkel és felvásárlásokkal növelné a piaci részesedését.

A Telexen korábban Komplex cikkben és podcastban is foglalkoztunk a magánegészségügyi piaccal.

2020 óta a Doktor24  részben önállóan, részben az Union Biztosítóval felvásárolta a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet, a tatai Kastélypark Klinikát, a székesfehérvári Life Egészségközpontot, a pécsi Da Vinci Magánklinikát és a szegedi Mediteamet (ez utóbbi hármat az Union Biztosítóval közösen), illetve megnyitották a budapesti Multiklinikájukat. Vagyis előbb Budapesten terjeszkedtek, majd már inkább vidéken.

Idén február végén azt írtuk, a társaság azóta részben leállította az intenzív terjeszkedést, mint mindenki, ez a cég is óvatosabb, de el is fogytak a megfelelő célpontok is, ahogy Kóka János korábbi gazdasági miniszter, a cég társalapítója fogalmazott, a tőkeszervezési képesség is nehezedik.

A csoport tulajdonosai többször is változtak az elmúlt években, előbb 2020-ban nemzetközi alapok (a lengyel V4S és a német Ananda) jelentek meg a cégben, majd tavaly ősszel a Futó család érdekeltségébe tartozó Egészségügyi Befektetési Holding. A most lezárult tranzakcióval a cég teljes egészében a két alapító, illetve kisebb részben a menedzsment tagjainak tulajdonába került.

A Telex információi szerint 2022, illetve 2023 első fele, erősen mínuszos hónapokat hozott, de ebből sikerült kikecmeregnie a vállalatnak, és jelenleg már erősen EBITDA-pozitív a működés. Kóka János optimista, szerinte továbbra is elképesztő lehetőségek vannak a magyar magánegészségügyi piacon, és ők mennek előre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!