A várólistán sorban álló beteget nem a nagy összefüggések érdeklik. Ő azt akarja, hogy valaki operálja meg – Álmos Péter és Kóka János a Témában

2024. március 12. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

Van még értelme a magánegészségügy–közegészségügy felosztásnak? Miben tudná úgy kiegészíteni egymást a két szektor, hogy ne szakadjon szét a rendszer gazdagok és szegények egészségügyére? Miért veszítettek motivációjukból az orvosok, van-e köze ennek a hálapénz kivezetéséhez? És hol jön be a képletbe a betegek érdeke? A Téma vendégei Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, és Kóka János, a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltató alapítója voltak.

Nemrég komplexben foglalkoztunk a hazai magánegészségügy helyzetével – anyagunkra sok visszajelzés érkezett szakmai berkekből, ezért most podcastban is körbejártuk a témát.

A Téma heti friss adásában Brückner Gergőnek kivételesen két beszélgetőpartnere is volt, akik más-más oldalról látják az egészségügy kihívásait és a magán/állami ellátás viszonyát: a MOK elnökeként Álmos Péter elsősorban az orvosi oldalt, az egyik vezető hazai magánszolgáltatót képviselő Kóka János (az MSZP–SZDSZ-kormány volt gazdasági minisztere) pedig a céges és finanszírozási oldalt ismeri jobban. Kettejük véleménye több dologban jócskán el is tér, mást gondolnak például a hálapénz kivezetésének szerepéről az orvosok – legalábbis bizonyos szakterületeken dolgozók – motivációjában vagy arról, mennyire kellene engedni a magánszektor térnyerését bizonyos területeken, és hol húzódnak a prioritások.

Az adásban elhangzó lényeges állításokat külön cikkben szedtük össze annak, aki nem hallgatná végig. Egyébként pedig az adásban szó van még arról, hogy:

  • Mik a Covid máig érzékelhető, káros hatásai az egészségügyben?
  • Miért veszítettek a motivációikból az orvosok, és van-e köze ennek a várólisták nyúlásához? Mi az az intézményi motivációhiány, és miért nem éri meg a kórházaknak műteni?
  • Az orvosok hány százalékát érinti negatívan a hálapénz kivezetése, és van-e ennek érdemi hatása?
  • Hogyan lehetne javítani a betegutak töredezettségén anélkül, hogy a finanszírozáshoz hozzányúlnánk?
  • Miben jó az állami, és miben a magán? Miként tudna úgy együttműködni a magán- és az állami rendszer, hogy ne alakuljon ki szegregáció?
  • Mennyire értelmes megkülönböztetés a tulajdonosi alapú (magán vs. állami), és miért nem beszélünk többet a finanszírozásról? Milyen modellek jöhetnek még szóba?
  • Fél-e az állam az egészségügy drasztikusabb reformjától, és ha igen, miért? Van-e máig tartó hatása a vizitdíj bukásának?
  • Az elmúlt pár év döccenői után milyen jövő várhat a magyar magánegészségügyi szektorra, kik fognak talpon maradni?

A Téma új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast csatornáinkra kerülnek fel minden második hét keddjén. Iratkozzanak fel, ha nem szeretnének lemaradni a friss részekről!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!