A gödi Samsung-gyárnál tüntetett az LMP, lezárták az akkugyár mindkét bejáratát

2024. június 3. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Demonstrációt tartott hétfőn az LMP a gödi Samsung-gyárnál, a párt aktivistái lezárták az akkumulátorgyárba vezető mindkét utat.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy ne tudjon működni az akkumulátorüzem, miután a bíróság döntése nyomán nem rendelkeznek megfelelő környezethasználati engedéllyel. „Ha a kormány és az intézményei nem végzik el a feladatukat, akkor elvégezzük mi” – tette hozzá a politikus.

Véleménye szerinte a gyár jelenleg jogszerűtlenül működik, és ha betartanák a bíróság döntését, akkor 98 százalékkal kellene csökkenteniük a termelést, ami nem történt meg. Megjegyezte, a kormányhivatal és a környezetvédelmi hatóságok sem hajlandóak valós ellenőrzéseket végezni az üzemben. „Azt akarjuk elérni, hogy mindenkire vonatkozzanak Magyarország törvényei, és ne lehessen kivételezni multinacionális cégekkel csak azért, mert profitot termelnek” – mondta Csárdi.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint nem túlzás azt állítani, hogy ez egy illegális gyár, ami illegálisan működik. „Hogy ez sajnos ma Magyarországon megtörténhet, az abból következik, hogy a kormány szisztematikusan leépítette a környezetvédelem jogszabályi hátterét és intézményrendszerét. A környezetvédelemért is felelős Energiaügyi Minisztériumot éppen ezért környezetszennyezési minisztériumnak kell hívni” – mondta, hozzátéve, hogy a blokáddal erre a problémára akarják felhívni a figyelmet.

A Samsung-gyár egységes környezethasználati engedélyét áprilisban függesztette fel egy bírósági végzés. A kormányhivatal viszont azt közölte, nem kell felfüggeszteni az üzem működését, csak „azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges”. A gyár így többek között összesen legfeljebb 50 megawatt névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat (ami normál esetben 115 megawatt lenne a gyárban). A kormányhivatal közléséből egyébként az következik, hogy a Samsung-gyár a 2022-es kapacitása 1,38 százalékán működhetne, vagyis átszámolva 72 gyártósorból 71-et le kellene állítania, de a Telex forrásai szerint ez nyilvánvalóan nem történt meg, erről ebben a cikkben írtunk részletesen. A gyár működése miatt korábban a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace is tüntetett.

A gödi helyzet tágabb kontextusa, hogy a magyar állam elhatározta, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinál Magyarországból, vagyis minél több, minél nagyobb ázsiai akkumulátorgyár idetelepedését támogatja. A hozzánk érkező dél-koreai cégek azonban eddig nem nagyon igyekeztek betartani a rájuk vonatkozó szabályokat (lásd Samsung, SK, SungEel). Erre a magyar államigazgatás jellemzően nem azzal válaszol, hogy betartatja a szabályokat, hanem azzal, hogy eltakarítják a szabályokat az akkumulátorgyárak útjából. Nagy kérdés ezek után, mi lesz a Samsung környezethasználati engedélyének ügyében a másodfokú döntés, és hogy milyen buzgalommal tartatják majd be a hatóságok a szabályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!