Vészfékkel hosszabbította meg az EU a szabad ukrán agrárimportot

2024. május 13. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Új vészfékekkel, de az uniós tagállamok egy évvel meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát hétfőn.

A vámok és kvóták felfüggesztéséről még 2022 júniusában, az orosz invázió kezdete után döntöttek egy korábbi szabadkereskedelmi egyezmény kiterjesztésével. A tagállamok között ehhez elég a minősített többség (azaz nem kell egyhangúlag igent mondaniuk rá). A döntésre Ukrajna több uniós szomszédja, köztük Magyarország kormánya egyoldalú tiltásokkal válaszolt. „Amíg a belső piaci zavarok nem rendeződnek, Magyarország fönntartja a behozatali tilalmat” – jelentette ki többek között áprilisban Nagy István agrárminiszter. Az egyoldalú intézkedések miatt az Európai Bizottság elvileg uniós kötelezettségszegési eljárást indíthat, de a testület eddig még nem tett így.

A kereskedelmi könnyítéseket évente meg kell újítani, a mostani mentességek júniusban jártak volna le. Az Európai Bizottság az eddigi vám- és kvótamentes kereskedelemhez képest újdonságként már eleve vészféket javasolt három termékre, amit első körben a tagállami Tanács is elfogadott. A másik döntéshozó, az Európai Parlament ugyanakkor szigorított volna, például a baromfi, a cukor és a tojás mellett több gabonafélére és a mézre is ki akarta terjeszteni a lehetséges korlátozást. A képviselők márciusban már kötöttek egy nem hivatalos alkut a Tanáccsal, de ezt az Euractiv szerint egy francia-lengyel vezetésű tagállami csoport újranyittatta. Áprilisban újabb, az EP változatához képest enyhébb, de az eredeti bizottsági javaslatnál szigorúbb korlátozásokat tartalmazó egyezség született, amire a parlamenti képviselők már igent is mondtak azóta.

A Tanácsban ülő miniszterek formailag hétfőn szavazták meg az egyezséget. A 27 tagállamból 23 igent mondott rá, a magyar, valamint a szintén egyoldalú korlátozásokat fenntartó lengyel és szlovák kormány nemmel voksolt, a bolgár tartózkodott. (Utóbbi gyakorlatilag egy udvarias nemet jelent.) A javaslat elfogadásához legalább 15 tagállam kellett, amelyek az uniós lakosság minimum 65 százalékát képviselik.

Forrás: Európai Unió Tanácsa
Forrás: Európai Unió Tanácsa

Az Európai Bizottság közleménye alapján a mostani hosszabbítás 2025 júniusáig marad, de egy hosszabb távú megoldásról is elkezdenek tárgyalni az ukránokkal, ami „fontos lépést jelentene Ukrajna újjáépítéséhez és további integrációjához az EU piacába”.

A Tanács hétfői ülésén a Moldovának adott, hasonló kedvezmények egyhangúlag mentek át. A miniszterek – német tartózkodás mellett – elfogadták az uniós mezőgazdasági szabályok felpuhítását is. (A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!