Évi 100 ezer forintot kaszálhat a kamatok fölött, ha nyugdíjas koráig minden évben vesz állampapírt

Legfontosabb

2024. február 6. – 04:55

Évi 100 ezer forintot kaszálhat a kamatok fölött, ha nyugdíjas koráig minden évben vesz állampapírt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Február eleje óta a Magyar Államkincstárnál is lehet nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) nyitni, amivel az eddigiekhez képest egy új megtakarítási forma jött létre. Ebben a cikkben összeszedtük, mit kell tudni a kincstári NYESZ-ről, és kinek érheti meg ebbe rakni a pénzét.

A lényeg nagyon röviden: ha nyit egy ilyen számlát, és mostantól a nyugdíjazásáig legalább tíz évig rendszeresen vásárol rá állampapírokból, akkor azok kamatain felül a NAV minden évben ad valamennyi adó-visszatérítést. Ha viszont tíz éven belül vagy a nyugdíjazása előtt kivenné a pénzt, akkor nagyon pórul jár.

Kicsit hosszabban: a Magyar Államkincstárnál nyitható NYESZ olyanoknak való, akiknek rendszeres keresetük van, és szeretnének félrerakni nyugdíjas éveikre. Nekik ma többféle opciójuk van, ezek népszerűségi sorrendben:

  • önkéntes nyugdíjpénztár;
  • nyugdíjbiztosítás
  • és a nyugdíj-előtakarékossági számla.

Ez utóbbi a bankoknál úgy működik, hogy az ügyfél minden évben feltölt a számlára egy szabadon megválasztott összeget, amiből részvényeket, kötvényeket meg egyéb pénzügyi termékeket vásárol. Az ezekkel elért nyereség adómentes, ezenfelül az éves befizetés 20 százalékát, de maximum 100 ezer forintot vissza lehet igényelni az adott évben befizetett személyi jövedelemadónkból.

Az államkincstári NYESZ pontosan ugyanígy működik, azzal a különbséggel, hogy ott nem lehet részvényeket vásárolni, csak forintalapú állampapírokat. Ez egyrészt egyoldalúbb, másrészt viszont biztonságosabb és egyszerűbb, mert mindig csak az aktuális néhány ajánlat közül kell választani, árfolyamveszteség pedig biztosan nem lesz. (Plusz különbség, hogy a kincstári számla ingyenes, míg a bankinak lehetnek díjai.)

Érdemes viszont kiemelni, hogy – az ilyen számlákhoz hasonlóan – nagyon-nagyon rá lehet faragni, ha valaki idő előtt ki akarja venni a pénzét.

A tíz éven belül és nyugdíjazás előtti kiváltás esetén a hozamra 15 százalékos szja-t, 13 százalékos szochót kell fizetni, az állami támogatást pedig 120 százalékosan kell visszaadni. Vagyis ilyen számlát csak annak érheti meg nyitni, aki egészen biztos benne, hogy a következő tíz évben és a nyugdíjazása előtt nem lesz szüksége a pénzre.

Akinek magas a jövedelme, és biztosan félre tudja azt tenni, annak a Portfolio elemzése szerint megérheti többféle megtakarítási formát kombinálni. A NYESZ-szel ugyanis évente 100 ezer forint adót lehet visszaigényelni, de nyugdíjbiztosítással már 130 ezret, az önkéntes nyugdíjpénztárral pedig 150 ezret – a különböző kedvezmények összege azonban nem lehet nagyobb, mint 280 ezer forint.

A MÁK nyugdíj-előtakarékossági számláját egyébként nagyon könnyen meg lehet nyitni a Magyar Államkincstár bármelyik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán, vagy online az ügyfélkapun keresztül. Szükséges hozzá, hogy:

  • ha van már kincstári számlánk, akkor azon legyen legalább 5000 forint felhasználható pénz;
  • ha nincs, akkor a számlanyitásnál befizessünk 5000 forintot.

Számlanyitás után a sima értékpapírszámlához hasonlóan a Webkincstárban vagy a Mobilkincstárban bármikor lehet venni állampapírt.

Az állampapírokat kibocsátó Államadósság-kezelő Központ vezetőjével nemrég hosszú interjút készítettünk, amiben arról is beszélt, hogy megváltoztatják-e majd a prémium sorozatok visszaváltási feltételeit.

Most fizet kamatot az állampapír, amit ez elmúlt években vásárolt, de nem tudja, mit csináljon a pénzzel? Vagy nagyon is lenne mire elköltenie, és már tűkön ülve várja a kamatfizetést? Bármelyik a helyzet, töltse ki a kérdőívünket, hogy a válaszok alapján a legfontosabb tanulságokat külön cikkben közöljük. A teljesen anonim kérdőív ezen a linken érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!