A magyar állam eladja a Yettelben lévő részesedését

2023. december 19. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megállapodásokat kötött a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. 25 százalékos tulajdonrészének, valamint a CETIN Hungary Zrt. 20 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről – írja az MTI a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye alapján.

A vevő a PPF-Csoporthoz tartozó TMT Hungary Holdco B.V. holland holdingtársaság.

Az állami részesedések értékének meghatározását, valamint a tranzakció piaci megfelelőségét vizsgáló MEIP tesztet független szakértők végezték.

Az ügylettel keletkező bevételt az állam a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozásához fogja felhasználni.

„A Magyar Állam szerepvállalása a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban – a Magyar Telekommal, valamint a Vodafonnal kötött együttműködési megállapodás révén – a tranzakciót követően is megmarad, a Corvinus Zrt. pedig továbbra is 29,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a piac vezető szereplői közé tartozó Vodafone Magyarországban. Ezzel erőteljesen és hatékonyan képes tulajdonosi oldalról hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez” – áll a közleményben.

A Yettel ügyfeleit a tulajdonosi struktúra változása közvetlenül nem érinti, a lakossági és az üzleti ügyfelek a társaság szolgáltatásait a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe.

A magyar állam idén márciusban szerzett közvetett részesedést a Yettel Magyarországban. Akkor a minisztérium azt írta, „az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert”. A másik vállalat a magyar Vodafone, amelynek megvásárlásáról a gazdaságfejlesztési miniszter számolt be január 9-én. Erről itt írtunk bővebben. Miután a 4iG és az állam megszerezte a Vodafone-t, az állam és a 4iG elcserélte egymással a Vodafone- és a Yettel-részvényeket, így megint az állam lett a Yettel-pakett tulajdonosa.

November végén már írtunk arról, hogy az állam megválhat a 25 százalékos Yettel-részesedésétől. Akkor ugyanis egy arab, egészen pontosan Abu-Dzabiból származó távközlési csoport, az e& vásárolta fel a a cseh PPF Telecom Group kelet-közép-európai üzletágainak irányító részesedését. Magyarországon a PPF 2018-ban vásárolta meg a norvég Telenortól a hazai Telenor Magyarországot, amely később a Yettel nevet vette fel. A 2024 első negyedévében lezáruló tranzakcióval a PPF az e&-nek 50 százalék plusz egy részvényt jelentő többségi pakettet ad át. Akkor azt írtuk, a cseh-arab tranzakció miatt nem kizárt, hogy a 25 százalékos állami pakett sorsa is változhat, és akár magyar–arab tárgyalások is kezdődhetnek. A jelek szerint ez a jóslat csak félig jött be, a magyar állam végül nem az arab társasággal, hanem egy holland céggel ült a tárgyalóasztalhoz.

A magyar kormány a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airportsszal szeretné megvenni a Budapest Airportot. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet. A furcsa szereposztás szerint a magyar állam 51 százalékot, a Vinci 49 százalékot vinne, de a menedzsmentjogokat is birtokolná, vagyis a társaság irányítása a francia csapat feladata lenne. A katari állami beruházási alap pedig pénzügyi vagy stratégiai befektetőként csatlakozna a projekthez. A reptér felvásárlásának terveit december 13-án az Európai Bizottság is jóváhagyta.

Az elmúlt hetekben csomó mindent eladott a magyar állam, hogy össze tudja szedni a reptér megvásárlásához szükséges pénzt, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!